Skip to main content

Ο Νορβηγός πρέσβης για τα δύσκολα της επόμενης ημέρας των μνημονίων

Ο Νορβηγός πρεσβευτής υποστηρίζει ότι η εξασφάλιση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, θα είναι το επόμενο δύσκολο τεστ για την Αθήνα.

Η Ελλάδα τον Αύγουστο θα βγει από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ανοίγοντας το επόμενο κεφάλαιο, αυτό της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας το οποίο έχει δυσκολίες στην υλοποίησή του υποστηρίζει ο Νορβηγός πρεσβευτής στην Αθήνα Γιορν Γκέλσταντ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ουσιαστικές και πολύ καλές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η διμερής συνεργασία Αθήνας- Όσλο έχει καθοριστεί μέσα στην ιστορία σε μεγάλο βαθμό από ναυτιλιακά ζητήματα τονίζει και διαμηνύει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ότι αυτή η διάσταση των σχέσεων θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και στο μέλλον.

Στο πεδίο των διμερών σχέσεων, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στην πράσινη ενέργεια, τη διαχείριση των υδάτων και τη θαλάσσια συνεργασία, καθώς και στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ και αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία εκφράζει την πεποίθηση πως τον Αύγουστο η χώρα μας θα βγει από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το δύσκολο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε, αναφέρει, και τονίζει πως πρέπει να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο, αυτό για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη μελλοντική ευημερία.

«Και αυτό είναι δύσκολο. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις, τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών σας, την ενίσχυση του ανταγωνιστικού σας πλεονεκτήματος και την έξοδο στις διεθνείς αγορές. Αυτό το κεφάλαιο χρειάζεται ένα σαφές όραμα, στρατηγική ικανότητα και την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα το φτιάξετε και αυτό» σημειώνει ο Νορβηγός πρέσβης.

Ο κ. Γκέλσταντ τονίζει ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός κρίκος στις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας πως περίπου 350.000 Νορβηγοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα, διακρίνει σημαντικές ευκαιρίες για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας στη νορβηγική αγορά, κάνοντας ειδική μνεία για το κρασί.

Με αφορμή την παραχώρηση δικαιωμάτων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Γκέλσταντ αναλύει το νορβηγικό παράδειγμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ισχυρό εθνικό έλεγχο τόσο στη διαχείριση των πόρων όσο και των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων, που αποτέλεσαν βασικά στοιχεία για το εθνικό μας οικονομικό πλαίσιο» σημειώνει και αναδεικνύει πως η στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήταν ένας σημαντικός λόγος για την επιτυχία.