Skip to main content

Ο οδικός χάρτης προς τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Αν όλα πάνε καλά, τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, το εθνικό σχέδιο θα δοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για διαβούλευση.

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση των 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τουλάχιστον αυτή η προθεσμία έχει δοθεί στους εμπλεκόμενους από το Μέγαρο Μαξίμου κι όλοι τρέχουν για να προλάβουν τις προθεσμίες. Αυτή τη στιγμή οι βασικές ομάδες εργασίας του project είναι τρεις και συγκεκριμένα:  

Α) Η ομάδα Πισσαρίδη, που ολοκληρώνει μέσα στις επόμενες μέρες την πρόταση της

Β) Η ομάδα Πατέλη, Σκέρτσου, Γεραπετρίτη που θα την εξειδικεύσει και θα την προσαρμόσει στις τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Γ) Η ομάδα Σκυλακάκη, που θα αναλάβει την day to day εφαρμογή της

Αν όλα πάνε καλά και βάση του προγραμματισμού, τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, το εθνικό σχέδιο θα δοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για διαβούλευση, κατόπιν θα πάει στην ολομέλεια της βουλής για συζήτηση και στα μέσα του μήνα θα κατατεθεί στην Κομισιόν. Έτσι ώστε η Ελλάδα να προλάβει τις προθεσμίες της ΕΕ και να πάρει σειρά από τους πρώτους για την έγκριση του σχεδίου της και την εκταμίευση των πόρων, που θα ξεκινήσει κάποια στιγμή στις αρχές του 2021.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να κρατά την κυβέρνηση σε εγρήγορση. Γι αυτό, για παράδειγμα, συνεδρίασε κανονικά τέλη καλοκαιριού το υπουργικό συμβούλιο. Θέμα; Η πορεία του κυβερνητικού έργου. Μήνυμα; Παρά τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί ο κορονοιός, τα υπουργεία πρέπει να παράγουν έργο. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση του Μητσοτάκη. Αν και υπάρχουν ορισμένοι υπουργοί, που θεωρώντας εαυτούς ανήμπορους να αντιδράσουν στην πανδημία φαίνεται να «έχουν κατεβάσει τα μολύβια».