Skip to main content

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Λιβύη πως εγκαταλείπει πρόσφυγες στην έρημο

Μετανάστες και πρόσφυγες επαναπατρίζονται από τη Λιβύη χωρίς να εξετάζεται εάν έχουν το δικαίωμα να τους προσφερθεί διεθνής προστασία τόνισε ο ΟΗΕ

Μετανάστες και πρόσφυγες επαναπατρίζονται από τη Λιβύη χωρίς να εξετάζεται εάν έχουν το δικαίωμα να τους προσφερθεί διεθνής προστασία, τόνισε χθες η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη περίπτωση 18 προσφύγων από το Σουδάν, που μεταφέρθηκαν στην έρημο και εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους στα σύνορα με την πατρίδα τους, η υπηρεσία του ΟΗΕ υπογράμμισε πως αυτή είναι συνήθης εμπειρία για τους πρόσφυγες στη Λιβύη. Πρόσθεσε πως 24 πρόσφυγες από την Ερυθραία αντιμετωπίζουν παρόμοια αντιμετώπιση.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται παιδιά και έγκυες, επαναπατρίζονται χωρίς να εξεταστεί εάν χρειάζονται προστασία, ενώ αρκετοί κρατούνται σε καταυλισμούς και δεν τους επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, επέμεινε.

Οι ενέργειες αυτού του είδους σε βάρος ανθρώπων που ζητούν καταφύγιο διότι κινδυνεύει παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τόνισε και πρόσθεσε πως δίκαια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φοβούνται πως θα υποστούν κακομεταχείριση από τις δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης ή στα χέρια συμμοριών διακινητών.

Οι πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν απέλαση από τη Λιβύη εξαναγκάζονται συχνά να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις μέσα από την έρημο, χωρίς να τους δίνονται τροφή, νερό ή καταφύγιο.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη Λιβύη να οικοδομήσει κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες με αξιοπρεπή και ανθρώπινο τρόπο.

Θεωρητικά στη Λιβύη θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την 24η Δεκεμβρίου. Αλλά η εφορευτική επιτροπή δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα πλήρη και τελικό κατάλογο των υποψηφίων και η διαδικασία μοιάζει μάλλον απίθανο να γίνει όπως προβλέπεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ