Skip to main content

Ο όμιλος Τέκτων επεκτείνεται δυναμικά σε όλη τη Θράκη

Δυναμική παρουσία σε όλη τη Θράκη παρουσιάζει ο όμιλος εταιριών Tekton Group παρά την οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο των κατασκευών, όπως τονίζει ο υπεύθυνος του ομίλου, κ. Β
Δυναμική παρουσία,  παρουσιάζει ο όμιλος εταιριών Tekton Group, που έχει την έδρα του στη Ξάνθη, αλλά η παρουσία του επεκτείνεται δυναμικά σε όλη τη Θράκη, παρά την οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο των κατασκευών.

Η Tekton Group απαρτίζεται από τις εταιρίες Τέκτων ΑΕ Σκυροδέματος & Αδρανών και Σκαρλάτος ΑΕ Κατασκευών και Προκατασκευών και τελούν υπό κοινή διοίκηση του κ. Βασίλη Σκαρλάτου, ο οποίος αναφέρεται στα σχέδια του ομίλου του, μιλώντας στη Voria.gr.

Για το πόσο επηρεάστηκε ο όμιλος από την κρίση ανέφερε ότι αντιστέκεται σθεναρά, ενώ ο όμιλος θεωρεί ότι είναι ο μεγαλύτερος στο χώρο των κατασκευών στη Θράκη. Ειδικότερα, αναφέρει ότι μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για τον κλάδο και τη γενικότερη δυσμενήοικονομική συγκυρία η Tekton Group κατάφερε να διατηρήσει σε μεγάλοβαθμό τις δυνάμεις της, παρουσιάζοντας το 2009 κύκλο εργασιών άνω των 9εκατ. ευρώ, έναντι 10 εκατ. ευρώ το 2008. Για την τρέχουσα χρήση ευελπιστεί η κατάσταση να βελτιωθεί δεδομένου ότι εκδηλώνεται ανέγερση μονοκατοικιών.

Ειδικότερα για τον κλάδο στη Θράκη αναφέρει ότι η κρίση στις κατασκευές στηνπεριοχή ξεκίνησε από το 2007, οπότε καταγράφηκε πτώση 15%,έναντι του 2006. Το 2008 η δραστηριότητα παρουσίασε περαιτέρω υποχώρησηκατά 15% και το 2009 η πτώση πλησίασε το 30%. Για το τετράμηνο του2010, πάντως, παρουσιάζεται μια βελτίωση σε σχέση με το ίδιο διάστηματου 2009, που αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε μικρές ιδιωτικέςκατασκευές.

Ο κ. Σκαρλάτος, λόγω της κρίσης ζητεί τη διατήρηση και ενίσχυση τωνεπενδυτικών και λειτουργικών κινήτρων για τη Θράκη, έτσι ώστε ναμειωθεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της περιοχής. Τα λειτουργικάκίνητρα για την περιοχή αναφέρει ότι είναι κυρίως δυο: η επιδότηση στα κεφάλαιακίνησης, παράλληλα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ηεπιδότηση του κόστους της εργατικής δαπάνης. Ζητεί τη διατήρησή τους. Επισημαίνει την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων.

Όσον αφορά στην ιστορία του ομίλου αναφέρει ότι:

Η Τέκτων ΑΕ ιδρύθηκε το 1981 και έχει σήμερα ως αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή και διακίνηση έτοιμου σκυροδέματος και αδρανών υλικών στην περιοχή της Θράκης, με μονάδες παραγωγής σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Είναι η μεγαλύτερη επαρχιακή βιομηχανία σκυροδέματος στην Ελλάδα, καθώς και η πρώτη επαρχιακή βιομηχανία με Σήμα Συμμόρφωσης Προϊόντος (Σήμα Ποιότητας του ΕΛΟΤ) για το Σκυρόδεμα.

Η Σκαρλάτος ιδρύθηκε το 1991 και σήμερα ασχολείται με δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα, έχοντας πτυχίο 3ης τάξης ΜΕΕΠ και εργοστάσιο προκατασκευής βαρέων δομικών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα με πιστοποίηση ISO 9001:2000 στη διαδικασία παραγωγής.

Η Τέκτων ξεκίνησε την πορεία της στο χώρο του σκυροδέματος και των αδρανών υλικών από το νομό Ξάνθης και από το 2000 άρχισε να υλοποιεί το σχέδιο επέκτασης της σε όλη τη Θράκη. Το πρώτο βήμα έγινε με την εξαγορά της εταιρείας Τεχνοδομή Μπετόν, η οποία λειτουργούσε στην Κομοτηνή από το 1979 και αποτελούσε την αρχαιότερη συγκροτημένη μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος της Θράκης. Με ενσωματωμένη διαδικασία παραγωγής αδρανών υλικών, η Τεχνοδομή Μπετόν, η οποία απορροφήθηκε από την Τέκτων το 2005  λειτουργούσε στη Ροδόπη δύο μονάδες παραγωγής, μία στον Πολύανθο Ροδόπης και μία στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής.

Το 2007 έκανε το επόμενο βήμα επέκτασής της εγκαινιάζοντας μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Αμφιτρίτη Αλεξανδρούπολης. Η νέα μονάδα παραγωγής στην Αλεξανδρούπολη που κατά το ήμισυ υλοποιήθηκε με αυτοχρηματοδότηση, κόστισε  περί τα 3 εκατ. ευρώ και όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Τέκτων, κ. Βασίλης Σκαρλάτος, είναι το πρώτο τμήμα μιας επένδυσης που προορίζεται να εξελιχθεί, ανάλογα με το βαθμό ανάπτυξης της περιοχής και της συνακόλουθης ζήτησης των σχετικών προϊόντων.

Ο κ. Σκαρλάτος επισημαίνει ότι η εταιρία του συμμετείχε στην κατασκευή κυρίως ως προμηθευτής σκυροδέματος σ’ όλα τα μεγάλα έργα της περιοχής, διαθέτοντας προϊόντα και υπηρεσίες σε πλήρη επάρκεια, τόσο ποσοτική όσο κυρίως ποιοτική.

Οι εταιρείες του ομίλου Τέκτων βρίσκονται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσειςπου αναπτύσσονται σε χώρο 150 στρεμμάτων, εκ των οποίων ο στεγασμένοςυπερβαίνει τα 20 στρέμματα.