Skip to main content

Σκληρό χτύπημα του παγετού στον μακεδονικό κάμπο – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Καταστροφικό το πέρασμα του παγετού από Πέλλα και Ημαθία - Για πέντε συνεχόμενες ημέρες οι θερμοκρασίες έπεφταν τη νύχτα ακόμη και στους -8 βαθμούς

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της πρόσφατης κακοκαιρίας για τους παραγωγούς σε Ημαθία και Πέλλα, με τον παγετό να χτυπά τα ανθισμένα δέντρα προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες.

Για πέντε συνεχόμενες ημέρες οι θερμοκρασίες έπεφταν τη νύχτα ακόμη και στους -8 με συνέπεια τα ανθισμένα πυρηνόκαρπα ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και βερίκοκα να υποστούν ζημιές που φτάνουν και το 100% της παραγωγής.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης κάνει λόγο στη Voria.gr για ολική καταστροφή σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με δέντρα τα οποία βρισκόταν στο στάδιο της ανθοφορίας. «Επί πέντε συνεχόμενα βράδια είχαμε ολικό παγετό που ξεκινούσε από τις 11 το βράδυ και έφτανε μέχρι τις 8 το πρωί. Ότι ήταν ανθισμένο το πάγωσε, έχουμε ολική καταστροφή, μιλάμε για 100%» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται νέα κακοκαιρία, με πτώση της θερμοκρασίας. Αν οι προγνώσεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη χαριστική βολή των αγροτών στις περιοχές αυτές.

Οι εκτιμήσεις των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ στην Ημαθία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες μέχρι να καταγραφεί το σύνολο των πληγέντων περιοχών.

Μεγάλη καταστροφή και στην Πέλλα

Στο 100% φτάνουν οι ζημιές στις ανθισμένες ποικιλίες και στον νομό Πέλλας με τους αγρότες να βρίσκονται σε πρόθυρα της απόγνωσης. Ο Νίκος Δημητριάδης μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας και δημοτικός σύμβουλος επισημαίνει στη Voria.gr ότι οι θερμοκρασίες για πέντε ημέρες κατρακύλησαν από τους -4,5 και έφτασαν μέχρι τους -7,9 βαθμούς, βάσει των δεδομένων που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί της περιοχής. «Έπαιξε καθοριστικό ρόλο η διάρκεια που οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μηδέν που έφτασαν ακόμη 8 ώρες και μάλιστα για πέντε συνεχόμενα βράδια».

Εκτός από τις πρώιμες και υπερπρώιμες ποικιλίες, ζημιές υπέστησαν και κάποιες από τις όψιμες ποικιλίες που βρισκόταν στο στάδιο της πρώιμης άνθησης, γεγονός που αυξάνει το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι οι ζημιές σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής σημαίνει το θάνατο των παραγωγών. «Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορείς να προχωρήσεις, δεν μπορείς να καλλιεργήσεις, δεν παλεύεται αυτό το κοστολόγιο. Οι τιμές θα πρέπει να ξεπεράσουν το ένα ευρώ ανά κιλό για να πούμε ότι βγάλαμε και εμείς ένα μεροκάματο» επισημαίνει και εκφράζει τον προβληματισμό του λέγοντας ότι το καταναλωτικό κοινό εξαιτίας του κύματος της ακρίβειας δεν θα μπορεί να αγοράσει σε αυτές τις τιμές.

Πέρυσι οι τιμές σε ένα μέσο όρο στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα λόγω και της μειωμένης παραγωγής, φτάνοντας μέχρι και το 1,20 ενώ πρόπερσι που η παραγωγή ήταν αυξημένη οι τιμές κυμάνθηκαν από 27-30 λεπτά μέχρι 55 λεπτά.

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι έχει εκτιναχθεί σε σχέση με πέρυσι. Το πετρέλαιο κίνησης πήρε πάνω 60%, με την τιμή σε κάποια πρατήρια να φτάνει ακόμη και τα 2,15 ενώ πέρυσι ήταν λίγο  πάνω από 1,40. Στα λιπάσματα η τιμή διπλασιάστηκε. Για παράδειγμα, σκεύασμα που πέρυσι κόστιζε 60 λεπτά, φέτος ξεπέρασε το ένα ευρώ, ενώ η αύξηση στα φυτοφάρμακα φτάνει στο 200%.

«Μεγάλες είναι οι αυξήσεις και στο αγροτικό ρεύμα, τρομάζουμε να ανοίξουμε το λογαριασμό. Ανακοίνωσαν μεν επιδότηση στη λύτρα αναπροσαρμογής αλλά δεν είναι αρκετό. Δεν μαζεύεται πλέον η κατάσταση. Ακόμη και τα πληρώσουμε όλα αυτά, υπάρχει αγοραστική δύναμη στις τιμές που πρέπει για να πούμε ότι θα βγάλουμε και εμείς ένα μεροκάματο» αναρωτιέται ο κ. Δημητριάδης.

Φωτογραφία αρχείου