Skip to main content

Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου

Είναι η τρίτη χρονιά που θα εορταστεί η επέτειος της 30ης Οκτωβρίου 1944, η οποία καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα

Ντοκουμέντα από εφημερίδες που κυκλοφόρησαν την περίοδο της αντίστασης 1941-1944, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση «Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα – Εθνική Αντίσταση, 1941-44», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Είναι η τρίτη χρονιά που θα εορταστεί η επέτειος της 30ης Οκτωβρίου 1944, η οποία καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, τον Απριλίου του 2016.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Οργανωτική Επιτροπή.

Η έκθεση ντοκουμέντων θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, θα ξεκινήσει την Κυριακή 28 Οκτωβρίου με τα εγκαίνια και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου. Θα λειτουργεί από Δευτέρα – Σάββατο, από τις 10.00 έως τις 18.00. Στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από εθελοντές μαθητές από την Κεντρική Μακεδονία.

«Η έκθεση, που αποτελεί ένα από τα κεντρικά γεγονότα, είναι γεννημένη από το Μορφωτικό ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης. Φύλλα που εκδόθηκαν στο διάστημα 1941-1944, υπό συνθήκες βαθιάς παρανομίας σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας, με τεχνικές που διακινούνταν οι πληροφορίες και τα έντυπα αλλά και οι προσωπικότητες που είχαν σημαντικό ρόλο σε αυτό τον παράνομο μηχανισμό ενημέρωσης παρουσιάζονται στην έκθεση και μεταφέρουν στον επισκέπτη το αγωνιστικό πνεύμα και τις σκληρές συνθήκες της εποχής εκείνης», σημείωσε ο Νίκος Καρράς, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ.  

«Σε αυτή τη γιορτή που έχει στο κέντρο της την ελευθερία, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους αφανείς ήρωες της ιστορίας, που μας έδειξαν με τη δράση τους ότι πρέπει να υπηρετούμε την ελεύθερη έκφραση με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων κ. Σπύρο Κουζινόπουλο, «στην μαύρη περίοδο περισσότερες από 200 εφημερίδες εκδόθηκαν την περίοδο εκείνη στη Βόρεια Ελλάδα, με συνέπεια η περιοχή να έχει το προνόμιο να είναι αυτή με τις περισσότερες αντιστασιακές εφημερίδες».

Ο πρόεδρος του Ιστορικού και Συλλεκτικού Αρχείου Θεσσαλονίκης, Μάνος Μαλαμίδης, προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν επισκέψεις με τους μαθητές τους στην έκθεση: «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αγκαλιάσει αυτή την επέτειο, αυτό το ιστορικό γεγονός, σε όλη του τη διάσταση», τόνισε.

Αναφερόμενη στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να επισημάνουμε στον κόσμο ποια είναι αυτή η ημέρα. Είναι πολύ πρόσφατη η καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως ημέρα μνήμης».

Υπενθύμισε ότι η καθιέρωση της επετείου ξεκίνησε το 2016, ενώ οι προσπάθειες άρχισαν από τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη το 2014 με σχετική πρότασή του, η οποία υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

«Είναι σημαντικό η επέτειος της 30ης Οκτωβρίου 1944 να γνωστοποιηθεί και να ενταχθεί στη σχολική εκπαίδευση, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί συστηματικά η γνώση της πρόσφατης ιστορίας μας και να γνωρίσουν οι νέοι τα πραγματικά γεγονότα», υπογράμμισε.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Ελένη Χοντολίδου, εξήρε τη σημαντική συμβολή των εθελοντών στην προσπάθεια και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ‘’περάσει’’ στα σχολεία η γνώση για την ιστορική αλήθεια.

«Είναι χαρά και τιμή για το Μέγαρο Μουσικής να συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις, φιλοξενώντας την έκθεση για τον παράνομο Τύπο. Η συμμετοχή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να ‘’ανοίξουμε’’ με εμβληματικό τρόπο το Μέγαρο στην πόλη, μέσα από τις συνεργασίες μας με φορείς και τη διεύρυνση του χαρακτήρα των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος.

Την ημέρα της επετείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην αναθηματική πλάκα επί της οδού 30ης Οκτωβρίου, ανάμεσα στο Βασιλικό Θέατρο και τον Λευκό Πύργο με τη συμμετοχή των αντιστασιακών οργανώσεων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2018 ομιλία – εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Δημήτρη Μαυροσκούφη.

Για την επέτειο ο δήμος έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του εκπαιδευτικό υλικό με κείμενα συγγραφέων της Θεσσαλονίκης για την γερμανική κατοχή και απελευθέρωση για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα σχολεία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ