Skip to main content

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεμελίωσε το αισθητηριακό πάρκο στην Καλαμαριά

Φυτεύοντας ένα δέντρο ελιάς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θεμελίωσε το αισθητηριακό πάρκο που υλοποιεί ο δήμος Καλαμαριάς για ΑμεΑ.

Στο νεόδμητο 23ο Δημοτικό Σχολείο υποδέχτηκε το πρωί ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη ημέρα τον Δήμο Καλαμαριάς.

Ο Παναγιώτατος έδωσε την ευλογία του, λίγο πριν ανοίξει το σχολείο τις πύλες του και υποδεχτεί τους μαθητές. Εκεί εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας «Εποχή Μικρασία» η οποία οργανώθηκε προς τιμή του, από το Φωτογραφικό Μουσείο Καλεμκερή σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

«Παναγιώτατε αυτή η έκθεση φωτογραφίας αναδεικνύει την ειρηνική συνύπαρξη δύο λαών, για την οποία γνωρίζουμε καλά ότι δίνετε τον δικό σας αγώνα, μέσα από τη σπουδαία διακονία σας και τους λόγους αγάπης, που πάντα εκφωνείτε. Η ιστορία δεν αλλάζει, ούτε διαγράφεται. Το μέλλον όμως μας ανήκει και μπορούμε να το διαμορφώσουμε βασιζόμενοι στον αμοιβαίο σεβασμό» είπε κατά την προσφώνησή του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνο, ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον κ. Δαρδαμανέλη, τον Πρόεδρο του Μουσείου Φωτογραφίας, Παύλο Καλεμκερή και τον Πρόεδρο του Ι.Α.Π.Ε, Ανανία Τσιραμπίδη. Παρόντες ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Κυρατζής, βουλευτές της Α΄ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Αμανατίδης και Χρήστος Γιαννούλης, εκπρόσωπος του Γ΄Σώματος Στρατού, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Επόμενος σταθμός το Sensory Park. Ο κ. Δαρδαμανέλης αναφέρθηκε στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το πρώτο αισθητηριακό πάρκο στην Ελλάδα, τονίζοντας τα οφέλη που θα προσφέρει σε άτομα με αναπηρία. «Το Αισθητηριακό Πάρκο θα βρίσκεται απέναντι από τη Συζωή, που φιλοξενεί παιδιά με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, του Συλλόγου παιδιών με σύνδρομο Down και του Συλλόγου καρκινοπαθών παιδιών, Στοργή. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τις 411.006,16 ευρώ, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η μελέτη του κήπου είναι δωρεά του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταποίησης και Εμπορίας Καπνού», είπε κατά την προσφώνησή του ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ο Παναγιώτατος φύτεψε το πρώτο δέντρο ελιάς, θεμελιώνοντας έτσι το πάρκο, ενώ έδειξε εντυπωσιασμένος από την πρωτοβουλία του Δήμου να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έργο λέγοντας χαρακτηριστικά : «Σας συγχαίρω για την κοινωνική σας ευαισθησία, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Το έργο σας συγκινεί και εμπνέει. Σας εύχομαι να είστε πάντα άξιος!».