Skip to main content

Ο Πούτιν απέρριψε πρόταση του Ιάπωνα πρωθυπουργού για συνθήκη ειρήνης

Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του Ιάπωνα πρωθυπουργού για υπογραφή συνθήκης ειρήνης λόγω των σχέσεων του Τόκιο με τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ότι οι στρατιωτικοί δεσμοί του Τόκιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πολλά άλλα ζητήματα, καθιστούν δύσκολη την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Πούτιν έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, αφότου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προέτρεψε τον Πούτιν να επιλύσει τη διένεξη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για νησιά που αμφότερες διεκδικούν, μια διένεξη που εμποδίζει τις δύο χώρες να υπογράψουν τη συνθήκη ειρήνης.

Το Τόκιο διεκδικεί νησιά στον δυτικό Ειρηνικό τα οποία είχαν καταληφθεί από σοβιετικά στρατεύματα τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνία τα θεωρεί Βόρεια Εδάφη της ενώ η Ρωσία τα αποκαλεί Νότιες Κουρίλες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών θα υπογραφεί μελλοντικά εφόσον και όταν οι δύο χώρες μπορέσουν να δώσουν τέλος στις μακροχρόνιες διαφορές τους.

«Δυστυχώς, είναι λυπηρό για μας, ότι υπάρχουν ζητήματα στρατιωτικά, αμυντικά και ζητήματα ασφαλείας. Αντιλαμβάνόμαστε...τις δεσμεύσεις τις Ιαπωνίας έναντι τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο Πούτιν.

Η Μόσχα επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τα οπλικά συστήματα που έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο έδαφος της Ιαπωνίας.