Skip to main content

Ο πρέσβης φοράει ασπρόμαυρα

Μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του σε ευρωπαικές διοργανώσεις πέτυχε ο ΠΑΟΚ επικρατώντας με 1-0 της Βιγιαρεάλ. Ηταν μια νίκη που διατηρεί αήττητο τον “Δικέφαλο του Βορρά” σε εντός έδρας αγ
Μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του σε ευρωπαικές διοργανώσεις πέτυχε ο ΠΑΟΚ επικρατώντας με 1-0 της Βιγιαρεάλ. Ηταν μια νίκη που διατηρεί αήττητο τον “Δικέφαλο του Βορρά” σε εντός έδρας αγώνες με ισπανικές ομάδες και τον φέρνει πολύ κοντά στην πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Μια πρόκριση που θα επιτευχθεί ουσιαστικά με νίκη επί της Κλαμπ Μπριζ στην Τούμπα και με ισοπαλία στο Ζάγκρεμπ, η οποία θα χρειαστεί εάν η Βιγιαρέαλ νικήσει και στους δύο επόμενους αγώνες της.

Το γκολ του θριάμβου πέτυχε στο 70ό λεπτό ο Αντελίνο Βιειρίνια, από τους κουρφαίους σε απόδοση παίκτες του ΠΑΟΚ, μαζί με τους Γκαρσία, Φωτάκη, Κοντρέρας και Βιτόλο.

H Bιγιαρεάλ επιχείρησε να αιφνιδιάσει τον ΠΑΟΚ και λίγο έλειψε να το πετύχει σε τρεις περιπτώσεις. Με κεφαλιά άουτ του Μουσάκιο (2΄), εφόρμηση του Αλτιντορ και εντυπωσιακό κλέψιμο της μπάλας από τον Κρέσιτς (6΄) και σουτ του Κάνι, το οποίο απέκρουσε ο Κροάτης γκολκίπερ, αφού η μπάλα βρήκε στο σώμα του Τσιρίλο και άλλαξε πορεία (19΄).

Ο ΠΑΟΚ άρχισε να “πατάει” καλύτερα στο χόρτο μετά το 20ο λεπτό και κατόρθωσε να ισορροπήσει το παιχνίδι χάρη στο ασφυκτικό πρέσινγκ των παικτών του στο χώρο του κέντρου. Ο Φωτάκης απείλησε τον Ντιέγκο Λόπεζ στο 21΄, αλλά το συρτό σουτ που έπιασε από κοντά ήταν αδύναμο.

Πέντε λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου αποχώρησε τραυματισμένος ο Ιβιτς, δίνοντας τη θέση του στον Ελ Ζαρ, ο οποίος αγωνίστηκε ως δεξί χαφ και ο Φωτάκης προωθήθηκε ως δεύτερο φορ, αντί του Σέρβου.
 
Η παρουσία του Μαροκινού βοήθησε τον ΠΑΟΚ να γίνει πιο επιθετικός. Στο 54΄ ο Βιειρίνια βρήκε τον Φωτάκη, ο οποίος όμως αστόχησε από σχετικά καλή θέση. Ο Βιειρίνια πήρε την πρωτοβουλία να σουτάρει από μακριά στο 59΄ αλλά, έστω με δυσκολία, μπλόκαρε ο Ισπανός τερματοφύλακας και το ίδιο επαναλήφθηκε στο 64΄ με πρωταγωνιστή τον Ελ Ζαρ.

Στο μεταξύ, οι δύο προπονητές, αναζητώντας τη νίκη, “φρέσκαραν” την επίθεσή τους. Με τον Ρόσι αντί του Αλτιντορ ο Γκαρίδο και με τον Μουσλίμοβιτς αντί του Σαλπιγγίδη ο Χάβος. Ο Μουσλίμοβιτς κέρδισε κόρνερ στο 70΄, με ωραίο συρτό σουτ που απέκρουσε ο Νιτέγκο Λόπεζ. Το εκτέλεσε αριστουργηματικά ο Γκαρσία, πετάχτηκε ο Βιειρίνια, έπιασε τη στριφτή κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, γράφοντας το 1-0 μέσα σε αποθέωση.

Οι Ισπανοί πλησίασαν στο γκολ στο 76΄ με τον Βαλέρο που “τρύπωσε” στην άμυνα του ΠΑΟΚ και γύρισε την μπάλα προς τον Ρόσι, αλλά παρενέβη και απέκρουσε σωτήρια ο Κρέσιτς.

Ο ΠΑΟΚ διατήρησε τη νίκη του χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και κινδύνευσε μόνο με ένα δυνατό σουτ του Καπντεβίλα που πέρασε άουτ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.
 
Αριστος ήταν ο Ολλανδός διαιτητής Ερικ Μπράαμχααρ

Κίτρινη κάρτα είδαν οι Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Νιλμάρ και Ανχελ Λόπεζ.

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Μπουσαϊντί, Σακελλαρίου, Κοντρέρας, Τσιρίλο, Βιτόλο, Γκαρσία, Βιεϊρίνια, Φωτάκης (90΄ Φιλόμενο), Ιβιτς (40΄ Ελ Ζαρ), Σαλπιγγίδης (65΄ Μουσλίμοβιτς)

Βιγιαρεάλ: Ντιέγκο Λόπεζ, Γκονζάλο, Μουσάκιο (72΄ Μοντέρο), Μαρτσένα, Ανχελ Λόπεζ, Μπρούνο, Βαλέρο, Κάνι (68΄ Καθόρλα), Καπντεβίλα, Νιλμάρ, Αλντιντορ (62΄ Ρόσι)