Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
x

Ο ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εγκαθιδρύεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με επιμέλεια του υπουργείου Παιδείας.

Σε ψηφοφορία στην συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο 54χρονος πρώην Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Στο τριπρόσωπο που είχε αποσταλεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης προς το Φανάρι είχαν επιλεχθεί εκτός του κ. Ευγένιου, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος

Με την γνωστοποίηση της απόφασης, οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα.

Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εγκαθιδρύεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με επιμέλεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εγκαθίδρυση του εκλεγέντος Αρχιεπισκόπου γίνεται, μετά τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δια της εκκλησιαστικής τελετής της ενθρονίσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος, γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 14 Φεβρουαρίου 1968.
Το πατρικό του σπίτι ήταν δίπλα από το Ναό της Παναγίας των Σταυροφόρων, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, μία ανάσα δηλαδή από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης.  
Στην ενορία του έμελλε να γνωρίσει μικρό παιδί και τον άνθρωπο που επέδρασε καταλυτικά στη ζωή του, στον πνευματικό και γέροντα του, τον Μητροπολίτη Πέτρας, μακαριστό Νεκτάριο.
Ο κ. Ευγένιος ορφάνεψε πολύ μικρός από μητέρα, ενώ ήταν πολύ νέος όταν έχασε και τον πατέρα του. Τον μεγάλωσε ουσιαστικά η θεία του, η αδερφή της μητέρας του, η οποία σήμερα είναι 96 ετών.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στην ανακοίνωση του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισημαίνει:

«Συνήλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, θπό τήν προεδρίαν της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.  Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, επί τη αναγνώσει του γράμματος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτῃ Εκκλησίας, διά του οποίου υποβάλλει αύτη εις την Μητέρα Εκκλησίαν το υπ᾽ αυτής καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά την ανάδειξιν του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, αδείᾳ και προτροπή τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οι άγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εις τον πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν και ψήφων κανονικών γενομένων τη επικλήσει του Παναγίου Πνεύματος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, όστις και αναμένεται εις Φανάριον διά την τέλεσιν κατά την τάξιν του Μικρού και του Μεγάλου Μηνύματος.»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ