Skip to main content

Ο πρώην ρυζοκαλλιεργητής που έκανε επιστήμη την αρώνια στη Χαλάστρα

Ο Πολυδεύκης Ρίσκος δημιούργησε το «Αγρόκτημα Πολυδεύκης», με ναυαρχίδα τα προϊόντα αρώνιας και δηλώνει ερωτευμένος με το εν λόγω superfood.

Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Από εκείνους που σε κάνουν να αφοσιώνεσαι στο αντικείμενο του πάθους σου, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Ο Πολυδεύκης Ρίσκος, χρόνια ρυζοκαλλιεργητής στη Χαλάστρα, βρήκε στον δρόμο του την αρώνια και αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργειά της, αντιμετωπίζοντάς την ως μια γοητευτική… άγνωστη.

Τη μελέτησε, την παρατήρησε, είδε τη συμπεριφορά της στο χωράφι και απέκτησε ιδία άποψη γι' αυτή. Κάπως έτσι προέκυψε η πίστη του στο κορυφαίο, όπως το χαρακτηρίζει, superfood, που έγινε και η βάση για το «Αγρόκτημα Πολυδεύκης», μια οικοτεχνία με έδρα τη Χαλάστρα, την οποία δημιούργησε το 2014 μαζί με τη σύζυγό του Μαρία.

Σήμερα μέσα από τη μικρή μονάδα που διαθέτει στην περιοχή, με κάθετη εκμετάλλευση, η οποία ξεκινά από το χωράφι και το γεωργικό προϊόν και καταλήγει στη μεταποίηση και την εμπορία,  έχει δημιουργήσει μια σειρά προϊόντων από αρώνια, που περιλαμβάνει από φυσικό, παστεριωμένο χυμό, spread με καρπό αρώνιας, σιρόπι για παγωτό και γλύκισμα αρώνιας με τη μορφή ζελέ, μέχρι σταφίδες, φύλλα και κυβάκια αρώνιας, που μοιάζουν με λουκούμι. Στο επόμενο διάστημα μάλιστα θα βγάλει στην αγορά και ξύδι από αρώνια. Παράλληλα, στην έκταση των 22 στρεμμάτων που διαθέτει στον Ακροπόταμο, όπου αναπτύσσει την καλλιέργεια της αρώνιας, καλλιεργεί, μεταξύ άλλων, και τομάτες, παντζάρι και κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, που μεταποιούνται σε σάλτσες και πάστα.


Από τις ρυζοκαλλιέργειες στην αρώνια

Ο Πολυδεύκης Ρίσκος ήταν επί χρόνια ρυζοκαλλιεργητής στη Χαλάστρα, περιοχή γνωστή για τις ορυζώνες της, κάποια στιγμή όμως μέσα στην κρίση διαπίστωσε πως η καλλιέργεια αυτή δεν απέδιδε στις μικρές εκτάσεις. Έτσι αποφάσισε να κάνει μια στροφή και μετά από αναζήτηση και έρευνα αγοράς για καλλιέργειες που να μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή του Ακροποτάμου, όπου είχε χωράφια, και να αποδώσουν, επέλεξε ένα άγνωστο γι’ αυτόν φυτό, την αρώνια, τα προϊόντα του οποίου είχαν σημαντική δυναμική εκείνη την εποχή.

Στρώθηκε στο διάβασμα, πειραματίστηκε και ξεκίνησε την καλλιέργειά της, παράλληλα και με άλλες καλλιέργειες, όπως η τομάτα και το παντζάρι. Τα πρώτα προϊόντα του ήταν μόνο από το χωράφι, καθώς η μεταποίηση ήρθε αργότερα. Στην αγορά δε έβγαλε τα πρώτα του είδη από αρώνια το 2018.

«Η αρώνια δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται εδάφη με καλή αποστράγγιση, να μην κρατούν νερό. Είναι σχετικά ακριβή, έχει δύσκολη γεύση, ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με αυτή. Όμως οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της είναι μοναδικές, με τον καρπό να αποτελεί ό,τι καλύτερο για το ανοσοποιητικό. Πρόκειται για ένα πραγματικά κορυφαίο super food και θέλω να κάνω τους καταναλωτές να τη γνωρίσουν και να την αξιοποιήσουν» λέει στη Voria.gr ο Πολυδεύκης Ρίσκος, που ελπίζει στα επόμενα χρόνια η αγορά στο συγκεκριμένο προϊόν να ανοίξει ακόμα περισσότερο. Στον εξοπλισμό της μονάδας του ο πρώην ρυζοκαλλιεργητής βρήκε αρωγό το The People’s Trust, που στήριξε το επιχειρηματικό του εγχείρημα.

Η αρώνια τον κερδίζει όλο και περισσότερο και ούτε στιγμή δεν έχει μετανιώσει την απόφασή του να εστιάσει στην καλλιέργεια και μεταποίησή της, ενώ οραματίζεται και νέα προϊόντα από αυτήν στο μέλλον.