Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020
x

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ


Πόσο πρόθυμος είναι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να τα βρει με την Ελλάδα για την ονομασία ώστε να γίνει η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ;

Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει απομείνει τελευταία από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ευρισκόμενη ακόμη στο κατώφλι του ΝΑΤΟ. Από το 1999 το προσπαθεί, ήταν και η πρώτη που ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στη συμμαχία, πολύ πριν από την Αλβανία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται ως γνωστόν στη διαμάχη με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος.   

Στόχος του Ζάεφ η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Έτσι η ύψωση της σημαίας του Μαυροβουνίου τις προάλλες έξω από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μετά από μόλις μια δεκαετία θύμισε στους ηγέτες των Σκοπίων ότι το όνειρό τους για ένταξη στις δυτικές δομές άμυνας έχει μείνει ακόμη στον κόσμο της φαντασίας. «Ήμασταν πρώτοι και τώρα είμαστε τελευταίοι και μόνοι», δήλωσε διπλωμάτης της FYROM υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αισθανόμαστε πολύ λυπημένοι γι' αυτό». Όμως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, που πήρε την τύχη της χώρας του στα χέρια μετά από μήνες ακυβερνησίας, δεν φαίνεται καθόλου λυπημένος. Από την αρχή δεν έκρυψε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ανήκουν στις απόλυτες προτεραιότητες τους και ότι θέλει να είναι δημιουργικός τελειώνοντας τη διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα.

Είχε την ευκαιρία προχθές να εξηγήσει τις θέσεις του στις Βρυξέλλες, σε συναντήσεις με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και τον Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Έχει στείλει μάλιστα σήμερα, Τετάρτη, τον υπουργό Εξωτερικών του στην Αθήνα για συνομιλίες και προκειμένου να προωθήσει κοινά αποδεκτή λύση. Διπλωματικές πηγές και δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ως πιο πιθανή ονομασία το Άνω Μακεδονία ή το Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι είναι σημαντικό για τα Δυτικά Βαλκάνια να είναι σταθερά και ασφαλή, κάνοντας αναφορά στις ισχυρές πιέσεις της Ρωσίας, όπως και στην περίπτωση του Μαυροβουνίου.

Ο παράγων Ρωσία

Το Organized Crime & Corruption Reporting Project (OCCRP), ένας συνεταιρισμός αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας, δημοσίευσε έρευνα βασισμένη σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων. «Πριν από 9 χρόνια παρατήρησαν εντατικοποίηση των μυστικών δραστηριοτήτων των Ρώσων», λέει στη DW ο ρεπόρτερ Όμπρει Μπελφορν, «με τη χρήση πληρωμένων δημοσιευμάτων υπέρ του Κρεμλίνου και με προσπάθειες επηρεασμού τοπικών πολιτικών ώστε να μη στηρίζουν τη στροφή της χώρας προς τη Δύση. «Ο στόχος της Ρωσίας στην περιοχή είναι να την εξοστρακίσει από τη δυτική τροχιά, να την κρατήσει εκτός παιγνιδιού περιορίζοντας τη νατοϊκή επιρροή».  Ένα από τα μυστικά έγραφα αναφέρεται στον ρώσο πρέσβη στα Σκόπια, περιγράφοντας ως στόχο του τη δημιουργία ζώνης στρατιωτικά ουδέτερων χωρών στα Βαλκάνια, περιλαμβανομένων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της FYROM και της Σερβίας. Πηγή του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στην DW ότι η συμμαχία έχει δικές πληροφορίες για ρωσικές προσπάθειες να περιορίσουν τις προόδους στην ΠΓΔΜ.

Η Τζορντάνα Ντέλιτς, επικεφαλής του γερμανικού σχεδίου Μάρσαλ «Balkan Trust Democracy», είπε στην DW ότι οι δυτικοί φίλοι των Σκοπίων έχουν κάποιες ευθύνες για το δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα. «Η διαφωνία για το όνομα είναι κάτι που παραμελήθηκε από όλες τις πλευρές. Οι πολιτικές ταραχές στη χώρα αποτελούν συνέπεια παγκόσμιων προκλήσεων αλλά κι αυτών των παραλείψεων». Η Ντέλιτς πιστεύει ότι δεν είναι πολύ αργά εάν το ΝΑΤΟ και  ΕΕ δείξουν προθυμία να προσφέρουν βοήθεια. «Τα Βαλκάνια είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για ΕΕ και ΝΑΤΟ να ασκηθούν στην ενότητα με έξυπνο και ήπιο τρόπο», πιστεύει. «Τώρα ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η μισοτελειωμένη δουλειά, η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στις διατλαντικές δομές είναι μια κατάσταση win-win».

Τέρι Σουλτς/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ