Skip to main content

«Χρόνια Πολλά» φώναζε στην παρέλαση στον Καναδά ο Τριντό

Μεγάλη μέρα για τους Ελληνες, χρόνια πολλά, ζήτω η Ελλάς, είπε στους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ, ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Με την ελληνική και την καναδική σημαία στα χέρια και την ταινία του μεγάλου τελετάρχη άνοιξε την παρέλαση της ομογένειας στο Μόντρεαλ ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος για άλλη μια φορά βρέθηκε κοντά στις κοινότητες των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν στη χώρα του.

Η παρέλαση άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Κυριακής (πρώτες πρωινές ώρες Δευτέρας, ώρα Ελλάδος) και κράτησε πάνω από μία ώρα. Οπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας» στην ανταπόκρισή του, η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και παρά το τσουχτερό κρύο (η θερμοκρασία ήταν στους -7 βαθμούς) παρέλασαν πάνω από 70 σχηματισμοί μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων.

Ο καναδός πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο της παρέλασης λίγο μετά τη μία, πέρασε στον ώμο του το διακριτικό του τελετάρχη και πήρε στα χέρια του μια ελληνική και μια καναδική σημαία.

«Μεγάλη μέρα για τους Ελληνες. Χρόνια πολλά, ζήτω η Ελλάς», είπε στους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ που ήταν δίπλα του.

Στη συνέχεια περπάτησε προς την εξέδρα των επισήμων χαιρετώντας συνεχώς τον κόσμο και φωνάζοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο Καναδάς, χρόνια πολλά».

Στην εξέδρα βρίσκονταν ο μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

«Είναι τιμή μας που ο Καναδός πρωθυπουργός απεδέχθη φέτος να είναι τελετάρχης στην παρέλαση μας. Κάθε χρόνο, εδώ και πολύ καιρό, δίνει το παρών στις εκδηλώσεις μας, αλλά ειδικά φέτος η παρουσία του σηματοδοτεί ένα καθαρό μήνυμα στήριξης του Ελληνισμού», ανέφεραν στον Εθνικό Κήρυκα στελέχη της ελληνικής κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.



Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί, ο κ. Τριντό παρακολούθησε την δοξολογία στον κατάμεστο Ιερό Ναό Ευαγγελισμού, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ.κ. Σωτήριος. Τον καναδό πρωθυπουργό συνόδευαν ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, ο κ. Κουίκ, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων και οργανώσεων.



Ο Τζάστιν Τριντό σε κάθε ευκαιρία στέκεται δίπλα στους πληθυσμούς των μεταναστών που ζουν τη χώρα αλλά και των προσφύγων που φτάνουν σε αυτή από τη Μέση Ανατολή. Να σημειωθεί ότι εκλέγεται από το 2008 στην περιφέρεια Παπινό στο Κεμπέκ στην οποία περίπου ο μισός πληθυσμός είναι πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες.