Skip to main content

Ο Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας - Αποσύρθηκε η Μόρντοντ

Μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας ο 42χρονος πρώην ΥΠΟΙΚ ινδικής καταγωγής Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

O Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας καθώς τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η συνυποψήφιά του Πένι Μόρντοντ τελικά αποσύρθηκε.

Όλα αυτά μόλις λίγα λεπτά πριν γίνει γνωστό πόσες υπογραφές κατάφεραν να συγκεντρώσουν Σούνακ και Μόρντοντ.

Ο Σούνακ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ινδικής καταγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το θρίλερ

Σε μια δραματική τροπή των γεγονότων, η Πένι Μόρντοντ υποχώρησε την τελευταία στιγμή - ανοίγοντας τον δρόμο στον Ρίσι Σούνακ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Οι δύο υποψήφιοι έκαναν αγώνα δρόμου για να φτάσουν τις 100 υπογραφές στήριξης μέχρι τη σημερινή προθεσμία των 2 μ.μ., με τον κ. Σούνακ να προηγείται με σχεδόν 200 υποστηρικτές.

Σε δήλωσή της, η κυρία Μόρντοντ δήλωσε ότι ήταν «σαφές ότι οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα».

«Έλαβα αυτή την απόφαση με καλή πίστη για το καλό της χώρας…

Ετσι, έχουμε πλέον επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, την ποικιλομορφία και το ταλέντο του κόμματός μας».

Η Μόρντοντ δήλωσε ότι ο Σούνακ έχει πλέον την «πλήρη υποστήριξή» της και ότι τώρα είναι η ώρα να «ενωθούμε και να εργαστούμε από κοινού για το καλό του έθνους».

«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι μόλις ενάμιση μήνα πριν ο Σούνακ ήταν συνυποψήφιος της Λιζ Τρας για την ηγεσία των Τόρηδων και την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου. Εχασε από την Λιζ Τρας η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση με την υπόσχεση να υλοποιήσει το ακοστολόγητο πρόγραμμά της που τρόμαξε τις αγορές με μεγάλες συνέπειες για τη Μεγάλη Βρετανία και την πρόκληση κυβερνητικής αστάθειας.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, η Λίζ Τρας την περασμένη Πέμπτη οδηγήθηκε σε παραίτηση, 44 μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Αμέσως ενδιαφέρον για να την διαδεχθούν εκδήλωσαν ο Σούνακ και η Μόρντοντ. Στην κούρσα μπήκε και ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποσύρθηκε χθες από την κούρσα υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα χρειάζεται ενότητα.

Ο Σούνακ είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να μιλήσει δημοσίως.