Skip to main content

Ο Ροχανί αρνήθηκε την πρόταση Μακρόν για συνομιλία με τον Τραμπ

Ο Μακρόν ηγείται των προσπαθειών που καταβάλλουν στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο ευρωπαϊκές χώρες για να περισώσουν τη συμφωνία

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αρνήθηκε την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να κάνουν μια τριμερή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έγραψε χθες Δευτέρα το περιοδικό «New Yorker».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μακρόν έκανε στον Ροχανί μια απρόσμενη επίσκεψη στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, κοντά στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Τρίτη, αφού πρώτα είχε δώσει εντολή σε τεχνικούς να στήσουν ασφαλή τηλεφωνική γραμμή, για το ενδεχόμενο να γίνει η τριμερής συνομιλία με τον Τραμπ, σε αίθουσα συνεδριάσεων στον όροφο όπου διέμενε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όμως ο Ροχανί αρνήθηκε να βγει από το δωμάτιό του και να πάει να συζητήσει στο τηλέφωνο με τους δύο ομολόγους του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού.

Την αποτυχία της προσπάθειας του Μακρόν ακολούθησε η ομιλία του Τραμπ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι είναι «αιμοδιψής» και της επέρριψε άμεσα την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία.

Ο Ροχανί απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη. Δεν αναφέρθηκε στην ομιλία του στο γεγονός ότι απέρριψε τη διπλωματική πρωτοβουλία του Μακρόν. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν απευθείας διμερείς συνομιλίες εάν οι ΗΠΑ δεν άρουν πρώτα τις κυρώσεις που επιβάλλουν με στόχο να στραγγαλίσουν την ιρανική οικονομία.

Μερικές ώρες αργότερα, η κυβέρνηση του Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο σε ανώτερους Ιρανούς διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Τα γεγονότα αυτά ακολούθησαν την άνοδο της έντασης τους τελευταίους μήνες στον Κόλπο. Το Ιράν είναι αντιμέτωπο με τη λεγόμενη εκστρατεία μέγιστης πίεσης των ΗΠΑ, που εφαρμόζουν εκ νέου ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις μετά την αποχώρηση της χώρας πέρυσι από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Μακρόν ηγείται των προσπαθειών που καταβάλλουν στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο ευρωπαϊκές χώρες για να περισώσουν τη συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Νωρίτερα την περασμένη Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος καταγράφηκε εν αγνοία του σε βίντεο καθώς ζητούσε από έναν διερμηνέα να μεταφέρει στον Ροχανί τη φράση: «αν φύγει από τη χώρα χωρίς να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ, ειλικρινά, θα πρόκειται για χαμένη ευκαιρία».