Skip to main content

O ρόλος της διαδερμικής διατρηματικής ενδοσκοπικής χειρουργικής

Ο διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τη ΔΔΕΧ.

του Στυλιανού Καπετανάκη*

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει ριζικές μεταβολές στις μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενών, σε όλους τους κλάδους της Ιατρικής επιστήμης. Ακολουθώντας τις εξελίξεις, η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης (Minimally Invasive Spine Surgery) ανοίγει, σταδιακά, νέους ορίζοντες στη χειρουργική αντιμετώπιση συνήθων παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης, όπως π.χ. η Σπονδυλική Στένωση και η Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (ΚΜΔ). Η Διαδερμική Διατρηματική Ενδοσκοπική Χειρουργική (ΔΔΕΧ) αποτελεί έναν κυρίαρχο εκπρόσωπο των νέων αυτών τεχνικών.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ανοικτές μεθόδους, η Διαδερμική Διατρηματική Ενδοσκοπική Χειρουργική παρουσιάζει σωρεία ωφελημάτων για τον ασθενή, καθιστώντας την, αυτόματα, την ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης των παθήσεων που προαναφέρθηκαν. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

• πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και ελεγχόμενη καταστολή, άρα ιδανική για ειδικές κατηγορίες ασθενών (ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια, Σακχαρώδη Διαβήτη, Παχυσαρκία, Νευροεκφυλιστικές Διαταραχές, όπως επίσης και οι ασθενείς με Πλάγια Σπονδυλική Στένωση), οι οποίοι θα ήταν ριψοκίνδυνο να υποβληθούν στην συμβατική ανοικτή τεχνική, υπό τη χορήγηση γενικής αναισθησίας
• παρέχει τα οφέλη της ενδοσκόπησης, δηλαδή την άμεση οπτικοποίηση της παθολογίας και την ελάττωση της διεγχειρητικής ιστικής κάκωσης. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται η περιεγχειρητική νοσηρότητα και η διάρκεια νοσηλείας (ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο ακόμη και την ίδια μέρα του χειρουργείου)
• διενεργείται υπό μία τομή 8mm, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο λοιμώξεων και χωρίς επίσης να απαιτεί σημαντική επουλωτική διεργασία σε αντίθεση με τις κλασικές ανοικτές τεχνικές
• επιταχύνεται σημαντικά η αποκατάσταση του ασθενούς και η επιστροφή του στις καθημερινές δραστηριότητες.

Όπως προαναφέραμε, η Διαδερμική Διατρηματική Ενδοσκοπική Χειρουργική, αποτελεί την ιδανική μέθοδο αντιμετώπισης για τις παθήσεις της Σπονδυλικής στήλης, όπως για παράδειγμα, της σπονδυλικής στένωσης. Τι είναι, όμως η σπονδυλική στένωση; Ποια είναι τα συμπτώματά της και ποιους αφορά; Με τον όρο σπονδυλική στένωση ονομάζουμε τη στένωση του νωτιαίου σωλήνα, του σωλήνα, δηλαδή, που σχηματίζεται από τους σπονδύλους, μέσα από τον οποίο περνούν τα νεύρα που δίνουν αίσθηση και κίνηση στα χέρια και τα πόδια μας. Η στένωση μπορεί να εντοπίζεται στον αυχένα, το θώρακα ή τη μέση μας και ανάλογα με τον εντοπισμό της, δημιουργεί μουδιάσματα και αδυναμία στα άνω και/ή κάτω άκρα μας. Εμφανίζεται στην ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα, κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Κύρια αιτία της εμφάνισης της σπονδυλικής στένωσης αποτελεί η φθορά των σπονδύλων με την πάροδο των ετών. Το αποτέλεσμα αυτής της εκφυλιστικής νόσου είναι η ανάπτυξη των οστικών ακάνθων και οστεοαρθρίτιδας, οι οποίες, κατά την εμφάνισή τους, πιέζουν τα νεύρα. Άλλες αιτίες εμφάνισης της σπονδυλικής στένωσης αποτελούν οι Κήλες Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (ΚΜΔ), η αγκύλωση, οι εμφάνιση όγκων και τα κατάγματα.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση της Διαδερμικής Διατρηματικής Ενδοσκοπικής Χειρουργικής μεθόδου, είναι η πλέον ενδεδειγμένη, προσφέροντας στον ασθενή όλα τα οφέλη, έναντι της ανοικτής χειρουργικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών του κ. Στ. Καπετανάκη και των συνεργατών του, τα οποία δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Asian Spine Journal και Journal of Craniovertebral Junction and Spine το 2018 και το 2019, η εφαρμογή της μεθόδου παρουσίασε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε 150 ασθενείς με σπονδυλική στένωση. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν εξιτήριο την επομένη του χειρουργείου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τόσο σε μεσήλικες, κατά τα άλλα υγιείς, όσο και σε ηλικιωμένους ασθενείς με σοβαρές συμπαρομαρτούσες παθήσεις (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης και αναπνευστική ανεπάρκεια) η εφαρμογή της ΔΔΕΧ συσχετίστηκε με στατιστικώς και κλινικώς σημαντικά βελτιωμένα ποσοστά πόνου και ποιότητας ζωής, 2 έτη μετά την επέμβαση.

Στο σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι μετά και την επιστροφή στην κανονικότητα, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας, σε περίπτωση που την είχαμε παραμελήσει, λόγω των συνθηκών. Το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού.

Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.

* Ο Στυλιανός Καπετανάκης είναι διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο κ. Στυλιανός Καπετανάκης αποτελεί έναν από τους βασικούς εκπροσώπους της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης και ειδικότερα της ΔΔΕΧ στην Ευρώπη, έχοντας πραγματοποιήσει, τα τελευταία 3 έτη, περισσότερες από 450 ανάλογες επεμβάσεις. Αποτελεί επίσης, και ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την τεχνική, δεδομένου ότι είναι επίτιμος προσκεκλημένος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής διεθνών συνεδρίων Σπονδυλικής Στήλης (π.χ. 21st Dubai International Spine Conference, 2020). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 μελέτες για το θέμα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά τα τελευταία 3 έτη, αποτελώντας έναν από τους θεμελιωτές της νέας  και πρωτοποριακής αυτής φιλοσοφίας στην χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης.