Skip to main content

Ο ρόλος των αθλητικών δραστηριοτήτων στη ζωή των Θεσσαλονικέων

Άρθρο του Γιάννη Παπαϊακώβου, υποψηφίου διδάκτορα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ για τη σημασία του αθλητισμού στη ζωή των πολιτών

του Γιάννη Παπαϊακώβου*

Έρευνα που διεξήχθη στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής για το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ρόλο που παίζουν οι αθλητικές δραστηριότητες στην ζωή των Θεσσαλονικέων. Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την ερευνητική ομάδα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από 1017 άτομα που είτε συμμετείχαν είτε παρακολούθησαν τον Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τους συμμετέχοντες στον μαραθώνιο, οι περισσότεροι επέλεξαν να τρέξουν με στόχο την κοινωνικοποίηση με άλλα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, και την προφανή βελτίωση της σωματικής τους υγείας. Επίσης, το πιο σημαντικό κίνητρο για την συμμετοχή δεν ήταν η βελτίωση της ατομικής επίδοσης αλλά το αίσθημα της συμμετοχής για το κοινό καλό.

Αντίστοιχα για αυτούς που παρακολούθησαν την διοργάνωση, πρωταρχικός στόχος ήταν η δραστηριοποίηση στα κοινά της πόλης και η ενίσχυση του φιλανθρωπικού σκοπού της διοργάνωσης. Μεγάλο ποσοστό αυτών βέβαια, έδειξε και την πρόθεση του να συμμετέχει ενεργά σε μελλοντική διοργάνωση.

Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η υποκειμενική ευημερία των πολιτών επηρεάστηκε θετικά. Η χαρά της συμμετοχής, η ενίσχυση του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της διοργάνωσης και η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ευημερία των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Τα μόνα αρνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν από κάποιους πολίτες ήταν η κυκλοφορική συμφόρηση και οι αλλαγές διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν καταγράφηκαν αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες από αυτή κάθε αυτή τη συμμετοχή/παρακολούθηση, είναι ευθύνη των αρμόδιων φορέων να βρουν τον σωστό τρόπο και χώρο για την διοργάνωση ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που εισπράττουν οι πολίτες στο σύνολό τους.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι Θεσσαλονικείς συμμετείχαν στην συγκεκριμένη διοργάνωση όχι τόσο για προσωπικά οφέλη αλλά περισσότερο για το κοινό καλό και τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της διοργάνωσης. Ταυτόχρονα με την θετική επίπτωση που είχε αυτή η εμπειρία στην υποκειμενική τους ευημερία, μπορούμε να πούμε ότι οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς οφείλουν να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να μεγιστοποιήσουν και να μονιμοποιήσουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα.

*Ο Γιάννης Παπαϊακώβου είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες για την διατριβή μπορούν να βρεθούν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εδώ:

http://ikee.lib.auth.gr/record/300305/files/GRI-2018-22757.pdf

Υποψήφιος Διδάκτορας: Παπαϊακώβου Γιάννης

Μέλη τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής:

Νέλλη-Ελένη Παυλίδου (επιβλέπουσα)

Κωστοπούλου Στυλιανή,

Ζαρωτιάδης Γρηγόρης