Skip to main content

Η δύσκολη εξίσωση του μεταναστευτικού και οι ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης

Τα πολιτικά ραντεβού στην παραλία, οι υποψηφιότητες στις ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης και η ευκαιρία της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

-Στους Απόστολο Τζιτζικώστα ως πρόεδρο της ΕΝΠΕ και Δημήτρη Παπαστεργίου ως πρόεδρο της ΚΕΔΕ μαθαίνουμε ότι προσβλέπει η κυβέρνηση, προκειμένου να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις περιφερειαρχών και δημάρχων ανά την Ελλάδα στο σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ειδικά τα κλειστά κέντρα και οι άλλες δομές που σχεδιάζονται συνιστούν αιτίες αντιπαράθεσης με τις τοπικές κοινωνίες και είναι προφανές ότι οι αιρετοί και ειδικά οι αυτοδιοικητικοί από αυτές τις κοινωνίες δεν μπορούν με ευκολία να αντιταχθούν στους εκλογείς τους. Υπάρχει και το κακό παρελθόν στο συγκεκριμένο ζήτημα και η ταλαιπωρία των τοπικών κοινωνιών στα νησιά και άλλες συγκεκριμένες περιοχές, που δεν επιτρέπουν και πολλά πολλά. Είναι και οι κυβερνητικοί βουλευτές όμως που αποφεύγουν να πάρουν θέση, κάτι που θα πρέπει να το δει η κυβέρνηση...

-Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο κέντρο και τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης μπορεί κάποιος να συναντήσει μεγάλο μέρος του τοπικού πολιτικού προσωπικού. Βουλευτές, πολιτευτές, αυτοδιοικητικοί, στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού και των κομματικών μηχανισμών, δεν κάνουν απλώς τη βόλτα τους. Μαθαίνω πως πολλοί με αφορμή τις συναντήσεις, τους καφέδες, τα ραντεβού, τις υποχρεώσεις και τα γεύματα επιλέγουν να αναπληρώσουν το περπάτημα που τους λείπει μέσα στην εβδομάδα. Τώρα πόσο περπάτημα μπορείς να κάνεις, όταν κάθε τόσο σε σταματάει κάποιος γνωστός για να σου μιλήσει είναι ένα θέμα. Πάντως, ως συνήθεια καταγράφεται και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προγραμματισμένη. Όπως στην περίπτωση του Δημήτρη Γαλαμάτη.

-«Δεν είναι απίθανο να δείτε τελικά μία υποψηφιότητα ανά ΝΟΔΕ στη Θεσσαλονίκη», μου έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, εν όψει των εκλογών στα «γαλάζια» κομματικά όργανα και με αφορμή την ονοματολογία. Σήμερα, με μια μέρα καθυστέρηση, αποφασίζεται η συγχώνευση των τριών ΝΟΔΕ Ανατολικού, Δυτικού και Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης σε μία, τη ΝΟΔΕ Α' Θεσσαλονίκης. Κι αν στη ΝΟΔΕ Β' Θεσσαλονίκης, ο νυν πρόεδρος, Θωμάς Βράνος, φαίνεται να παίζει προς το παρόν μπάλα μόνος, στη νέα νομαρχιακή της Α' Θεσσαλονίκης έχουν ακουστεί αρκετά ονόματα. Τα οποία πάντως αντί να αυξάνονται μειώνονται. Κι αυτό επειδή ορισμένοι, όπως ο Βασίλης Γάκης, αναλαμβάνουν καθήκοντα, τα οποία δεν επιτρέπουν υποψηφιότητα. Πάντως, έχουμε ακόμη καιρό μέχρι τις εκλογές και είναι δεδομένο ότι πολλά μέχρι τότε μπορούν να αλλάξουν. Με τον Δρόσο Τσαβλή, τον Θόδωρο Μητράκα και τον Νίκο Λιακόπουλο να το σκέφτονται, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο.

-Μεγάλη βαρύτητα στην ιδιότητά του ως προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, δίνει ο Σάββας Αναστασιάδης. Ελληνική γλώσσα, ζητήματα των αποδήμων, αλλά και προετοιμασία για το 2021 και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη του έργου της Επιτροπής έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του ενασχόλησης. Έχει εστιάσει ώστε η θητεία του στην Επιτροπή και σε ένα αντικείμενο που τον ενδιαφέρει προσωπικά και διαχρονικά να είναι επιτυχημένη.