Skip to main content

Ο Ross Daly απόψε στο Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων

Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος, ο Ρος Ντέιλι έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο.

Ένας ειδήμων της σύγχρονης παραδοσιακής μουσικής, ο Ross Daly θα φιλοξενηθεί απόψε (31/8) στις 20:30 στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης (ελεύθερη είσοδος).

Ο γεννημένος στην Ιρλανδία μουσικός και συνθέτης, έχοντας έρθει από μικρή ηλικία σε επαφή με την κλασική μουσική, βρήκε το κάλεσμά του στους μυστηριακούς ήχους της ανατολίτικης μουσικής. Στην Κρήτη, όπου μένει τα τελευταία 45 χρόνια, θεωρείται μαέστρος της τοπικής μουσικής και της κρητικής λύρας.

Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος, ο Ρος Ντέιλι έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο δουλεύοντας μέσα στη μουσική πειθαρχία των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Μεταξύ άλλων, παίζει κρητική λύρα, αφγανικό ραμπάμπ , σιτάρ, λαούτο, πολίτικη λύρα, τάρχου, ούτι, σάζι και ταμπούρ.

Έχοντας ευρεία μουσική παιδεία από νεαρή ηλικία, ο Ντέιλι γοητεύτηκε ιδιαίτερα με τη μουσική παράδοση της Ανατολής. Έχει ταξιδέψει εκτενώς, κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Ινδία. Αφοσιώθηκε στα μουσικά αρχέτυπα αυτών των περιοχών και ασχολήθηκε με τη σύνθεση μουσικής.

Το ταξίδι του, όμως, στην Κρήτη στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 θα ήταν καταλυτικό: το 1975 θα εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί, όπου θα διδαχθεί την κρητική λύρα από έναν σπουδαίο δάσκαλο και δεξιοτέχνη της εποχής, τον Κώστα Μουντάκη. Πολιτογραφήθηκε ως Έλληνας, αλλά θα συνεχίσει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, μελετώντας τις εκάστοτε τοπικές μουσικές παραδόσεις, δίνοντας συναυλίες και παραδίδοντας σεμινάρια.

O Ross Daly, ενώνοντας τη φυσική ροή των αρχαίων παραδόσεων με τις πιο σύνθετες ανάγκες του σύγχρονου ακροατή, προσφέρει σε κάθε του εμφάνιση μια μοναδική υπερβατική και πνευματική μουσική εμπειρία, καθιστώντας όσους την παρακολουθούν κοινωνούς της ουσίας της μουσικής, που δεν έχει κανένα φυσικό όριο κι εκτείνεται πέρα από το χώρο και το χρόνο.

Το μαγικό πλέξιμο των δύο τοξωτών, του Ross Daly (λύρα, σάζι, τάρχου) και της Κέλυς Θωμά (λύρες), αγκαλιάζεται με μοναδικό τρόπο από το τσέλο της Σοφίας Ευκλείδου, το ούτι του Ταξιάρχη Γεωργούλη και τα κρουστά του Βαγγέλη Καρίπη. Το σχήμα αυτό διακρίνεται τόσο από τη δεξιοτεχνία όσο και από τη μουσικότητά του και υπόσχεται μια ιδιαίτερη εμπειρία.