Skip to main content

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει το DNA του σπερματοζωαρίου

Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει και το DNA του σπερματοζωαρίου καθώς οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν κατάτμηση στο DNA, όπως ανέφερε η δρ Ζεγινιάδου

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γονιμότητα ενός άνδρα και αυτό να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, όπως ανέφερε η βιολόγος αναπαραγωγής, δρ Θεοδοσία Ζεγκινιάδου, στο πλαίσιο της ομιλίας της με θέμα «Υπογονιμότητα στον άνδρα με Σακχαρώδη Διαβητη».

Μιλώντας την Κυριακή στην επιστημονική εκδήλωση Σύγχρονες Αντιλήψεις και Νέες Τεχνολογικές Εφαρμογές στην Εργαστηριακή Διάγνωση και Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η κ.Ζεγκινιάδου εξήγησε πως ο «σακχαρώδης διαβήτης φαίνεται πως επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα μέσω αλλαγών που παρατηρούμε στις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος».

«Δυστυχώς, ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει και το DNA του σπερματοζωαρίου καθώς οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν κατάτμηση στο DNA. Επίσης, κατά τη διαδικασία της σπερματογένεσης, μπορεί να προκληθούν επιγενετικές αλλαγές οι οποίες είναι δυνατόν να μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές», επεσήμανε η κ. Ζεγκινιάδου.

«Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αλλαγές αυτές παρουσιάζονται και στα νεαρά άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ακόμη και τους εφήβους», πρόσθεσε.

Η κ. Ζεγκινιάδου επεσήμανε την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση, σημειώνοντας ότι όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη και όσο πιο πιστά ακολουθείται η αγωγή τόσο μικρότερη ζημία γίνεται ακόμη και στο αναπαραγωγικό δυναμικό του άνδρα.

Η επιστημονική εκδήλωση «Σύγχρονες Αντιλήψεις και Νέες Τεχνολογικές Εφαρμογές στην Εργαστηριακή Διάγνωση και Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη» πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας (ΠΕΙΒ) - Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Θεοδοσία Ζεγκινιάδου είναι βιολόγος Αναπαραγωγής και ασχολείται αποκλειστικά με την Εργαστηριακή Ανδρολογία. Έκανε τις βασικές της σπουδές στο Βιολογικό Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του University of Toronto και διδακτορική διατριβή. Στην συνέχεια προχώρησε σε μεταδιδακτορική εξειδίκευση στις τεχνικές της Εργαστηριακής Ανδρολογίας σε διάφορα κέντρα του εξωτερικού, όπως της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας. Το 1996 ίδρυσε το πρώτο Ανδρολογικό Εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα. Είναι υπεύθυνη σεμιναρίων Βασικής Ανάλυσης Σπέρματος της ESHRE και διδάσκει μαθήματα Εργαστηριακής Ανδρολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.