Skip to main content

Σαουδάραβας κροίσος συνελήφθη χθες... για διαφθορά

Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, το ύψος της περιουσίας του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 17 δισ δολάρια, είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα.

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η σύλληψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, χθες στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει μια νεοσυσταθείσα σαουδαραβική επιτροπή κατά της διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, το ύψος της περιουσίας του οποίου εκτιμάται από το περιοδικό Forbes ότι ανέρχεται σε 17 δισ δολάρια, είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα.

Η σύλληψη του γνωστού για τα μερίδιά του στην Citigroup και σε άλλες κολοσσιαίες δυτικές εταιρείες, πιθανόν να έχει επιπτώσεις σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά τον κόσμο.

Εκτός από την Citigroup, ο 62χρονος πρίγκιπας διαθέτει σημαντικά μερίδια στο Twitter, την διαδικτυακή εταιρεία ταξί Lyft και την Time Warner.

Η επενδυτική του εταιρεία, η Kingdom Holding, η μετοχή της οποίας κατέγραψε σήμερα πτώση 10% έπειτα από την είδηση της κράτησής του, αγόρασε πρόσφατα σχεδόν το μισό από το 31,1% μερίδιο της σαουδαραβικής τράπεζας Banque Saudi Fransi από την γαλλική Credit Agricole.

Η σαουδαραβική επενδυτική εταιρεία Kingdom Holding συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της και ανακοίνωσε ότι έχει τη στήριξη της κυβέρνησης παρά τη σύλληψη του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της, πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.

Οι επενδύσεις του, παρούσες και μελλοντικές, κινδυνεύουν τώρα να τεθούν υπό αμφισβήτηση μετά τη σύλληψή του.

"Θα υπάρξουν ερωτήματα για το τι σημαίνει όλο αυτό. Ο κόσμος θα αρχίσει να εξετάζει όλα τα μερίδια που διαθέτουν στο εξωτερικό οι συλληφθέντες, για να διαπιστώσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις", λέει υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ριάντ για να συμμετάσχει σε μεγάλη διεθνή διάσκεψη με στόχο την προώθηση της Σαουδικής Αραβίας ως προορισμού ιδανικού για επενδύσεις.

Ο πατέρας του ήταν υπουργός Οικονομικών στο βασίλειο στη διάρκεια της δεκαετίας του 60. Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ σύστησε την Kingdom Holding το 1979, αρχικά επενδύοντας σε ακίνητα στο Ριάντ. Την δεκαετία του 90 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την Wall Street, με τεράστιες επενδύσεις στην Citigroup.