Skip to main content

Ο ΣΕΒΕ εγκαινίασε μια νέα μορφή επαφής επιχειρήσεων – κράτους

Μια νέα μορφή εκδηλώσεων επικοινωνίας των συλλογικών φορέων της επιχειρηματικότητας με τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας.

Οι συζητήσεις για τα εμπορικά σήματα και τις εταιρικές επωνυμίες που περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγά του, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επίσημη αποστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και δεκάδων επιχειρηματιών στα Σκόπια, σχεδόν μονοπωλούν τους τελευταίους μήνες την επικαιρότητα. Τόσο πολύ που κοντέψαμε να ξεχάσουμε όλα τα άλλα, τα πραγματικά σοβαρά και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό επιχειρείν –από την υπερφορολόγηση και τη γραφειοκρατία, μέχρι την αύξηση του μισθολογικού κόστους και τις καθυστερήσεις  στην έκδοση των αποφάσεων για ένταξη επιχειρήσεων και επενδύσεων είτε σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε στον αναπτυξιακό νόμο.

Όλα αυτά που επανήλθαν στο προσκήνιο στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το πρωί, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και τη συμμετοχή αφενός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και πέντε γενικών γραμματέων και αφετέρου 80 περίπου επιχειρηματιών από τη Βόρεια Ελλάδα. Ένα πρόγευμα εργασίας, που όλοι οι συμμετέχοντες έκριναν ως άκρως παραγωγικό, καθώς οι μεν επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ευθέως –δημόσια ή κατ’ ίδίαν- θέματα και προβλήματα που τους απασχολούν, οι δε κυβερνητικοί να απαντήσουν ή να σημειώσουν και να δεσμευθούν για απάντηση σε σύντομο χρόνο.

Όπως πληροφορείται από διάφορες πλευρές η voria.gr το κλίμα στη συνάντηση της Παρασκευής ήταν πολύ καλό. Βοήθησε σε αυτό και η διάταξη του τραπεζιού σε σχήμα Π, κάτι που βοήθησε στη συζήτηση, εν αντιθέσει με το σύνηθες, όταν κάποιος αξιωματούχος μιλάει από κάποιο πόντιουμ και οι υπόλοιποι από κάτω ακούνε και συνήθως χειροκροτούν.

Μάλιστα οι καλές εντυπώσεις που άφησε η συνάντηση οδηγεί τον ΣΕΒΕ στη διοργάνωση και δεύτερης ανάλογης συζήτησης εξαγωγέων μελών του Συνδέσμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, που με επικεφαλής τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο 10ήμερο του Μαϊου.

Σε ότι αφορά το πρόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, που ανησυχεί για τα προβλήματα στο πεδίο των εμπορικών σημάτων που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, έθεσε το θέμα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παίρνει όλα τα μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν στην πράξη περισσότερα προβλήματα με τις εταιρίες της γειτονικής χώρας απ’ όσα μέχρι σήμερα, αλλά και να βρεθούν λύσεις σε όσα ήδη καταγράφονται εδώ και χρόνια.

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, όμως, και οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν είχαν άλλες προτεραιότητες στο μυαλό τους. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν αφορούσαν κατά βάσιν ζητήματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και τις εμπορικές πρακτικές και στρεβλώσεις που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Όπως για παράδειγμα η εκκρεμότητα που υπάρχει με τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων – πιστωτών της πάλαι ποτέ «Μαρινόπουλος», που αποδέχθηκαν και με κυβερνητική παρότρυνση κούρεμα οφειλών 50%, χωρίς μέχρι στιγμής να τους έχει επιστρεφεί έστω δια συμψηφισμού ο αναλογούν του «κουρέματος» ΦΠΑ. Για το θέμα το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη δικαιώσει κάποιες επιχειρήσεις και τώρα οι υπόλοιπες ζητούν νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην υποστούν την ταλαιπωρία νομικών ενεργειών, από τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούν. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΒΕ θα κωδικοποιήσει τις ερωτήσεις και θα τις προωθήσει στους αρμοδίους, διότι –όπως είναι λογικό- δεν μπορούσαν να απαντηθούν επί τόπου τα πάντα.  

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στη Δράση 4.2.1. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των Τροφίμων που αφορά τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής, που αν και προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2017 ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα. Το θέμα έθεσαν σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγευμα, και  ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος βρισκόταν στη συνάντηση, διαβεβαίωσε ότι οι σχετικοί πίνακες θα αναρτηθούν σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου. Ο κ. Κασσίμης ανακοίνωσε ακόμη τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού της συγκεκριμένης Δράσης, κάτι που σημαίνει ότι από τις 50 περίπου αιτήσεις που έχουν υποβληθεί –οι 150 από εταιρίες της Βορείου Ελλάδος- θα ικανοποιηθούν περισσότερες από 300.

Εν κατακλείδι: με τη συνάντηση – πρόγευμα της Παρασκευής ενδεχομένως εγκαινιάστηκε μιας νέα μορφή εκδηλώσεων επικοινωνίας των συλλογικών φορέων της επιχειρηματικότητας με τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας. Από εδώ και στο εξής το ζήτημα δεν είναι αν οι φορείς - Σύνδεσμοι, Επιμελητήρια κ.λπ.- θα επιχειρήσουν ανάλογες συναντήσεις. Θα το κάνουν. Το ερωτηματικό είναι η διαθεσιμότητα των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων. Διότι στη δεδομένη συγκυρία είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πιέζεται πολύ λόγω εκλογών, αλλά και λόγω των αντιδράσεων από επιχειρηματίες της Β. Ελλάδος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Γ. Δραγασάκης είναι έμπειρός πολιτικός και τα αντιλαμβάνεται αυτά πολύ καλά. Αλλά σε μια άλλη, πιο ουδέτερη συγκυρία θα υπάρχει διάθεση από υπουργούς να απαντήσουν πρόσωπο με πρόσωπο;

Στην Ελλάδα, όπου όλοι επιμένουν ότι ανήκει στην Ευρώπη, αλλά επίσης επιμένουν να συντηρούν… ανατολίτικα κόλπα, οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την υπόλοιπη κοινωνία αφ’ υψηλού. Φυσικά οι εποχές αλλάζουν, η ζωή προχωράει, αλλά η εμπειρία του παρελθόντος επί του θέματος δεν είναι θετική. Για παράδειγμα, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αύριο Τρίτη στις 7.30 το απόγευμα θα βρεθεί στο Ολύμπιον της Πλατείας Αριστοτέλους, για να συμμετάσχει σε πολιτική εκδήλωση με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, δεν έχει μιλήσει ποτέ στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών, την οποία κατέχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά το ότι έχει προσκληθεί από φορείς κατ’ επανάληψη.