Skip to main content

Ο ισχυρός συμβολισμός της επίσκεψης Τσίπρα στη Χάλκη

Το ερώτημα για το αντάλλαγμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, το πετρέλαιο του Ιράν και η επίσκεψη του Άλεξ Σόρος στην αλβανική πρωτεύουσα.

Η επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Αγία Σοφία και Χάλκη, μπορεί να μη είναι ουσίας, αλλά έχει ισχυρό συμβολισμό. Για να καταλάβουν οι άσχετοι αστοί πολιτικοί, πώς γίνεται η προπαγάνδα από την Αριστερά. Ένας άθεος, αδιάφορος και απαίδευτος στα εκκλησιαστικά πρωθυπουργός επισκέπτεται δυο χριστιανικά μνημεία-σύμβολα.

Ούτε ένας από τους παριστάνοντες τους ένθεους αστούς, δεν σκέφθηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί επί τόσα χρόνια, με τις επανειλημμένες επισκέψεις τους στην Τουρκία.

Πάντως, για να δεχθούν οι Τούρκοι επίσκεψη στην Χάλκη, ίσως προετοιμάζεται επαναλειτουργία της, αλλά το ερώτημα είναι τι θα δώσουμε… Οι Τούρκοι δεν δίνουν χωρίς να πάρουν. Αυτό μόνον εμείς το κάνουμε, καθότι ανοιχτοχέρηδες.

Γιατί οι Έλληνες διπλωμάτες δεν παρακολουθούν τον τρόπο άσκησης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας; Στις διεθνείς σχέσεις ισχύει το μία σου και μία μου. Μόλις επικήρυξε η Τουρκία του  στρατιωτικούς της, με σαφώς συμβολικό χαρακτήρα προς γνώση του Τσίπρα, δεν μπορούσε η Ελλάδα να στείλει ένα δικό της μήνυμα; Οι παρανομίες των τουρκόφρονων στην Θράκη είναι άπειρες. Γιατί να μη αναδείξουν ένα περιστατικό προς απάντηση;

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν επέκρινε την Τρίτη την Ελλάδα και την Ιταλία, επειδή εξακολουθούν να μη αγοράζουν το πετρέλαιο της χώρας, παρά τις παραχωρήσεις που έχουν λάβει από τις ΗΠΑ, ενώ ανέφερε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν προσφέρει στην Τεχεράνη καμία εξήγηση για την απόφασή τους.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει εξηγήσεις ούτε στον ελληνικό λαό. Τον λαό τον χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως υποζύγιο για το κομματικό της όφελος και μόνο.

Εργασίες για την κατασκευή ενός τελεφερίκ μήκους 2,5 χιλιομέτρων με τρεις σταθμούς στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.  Στόχος του έργου, όπως αναφέρει η Hurriyet, είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους επισκέπτες του μοναστηριού, που έφθαναν τις 700.000 ετησίως έναν χρόνο πριν αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης -και ει δυνατόν να διπλασιαστεί ο αριθμός τους-.

Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Τουρκία αποτελεί δυνατή πηγή εσόδων. Και αξιοποιούν κάθε τι χριστιανικό που θα τους φέρει χρήμα.

Ο Άλεξ Σόρος, γιος του Τζόρτζ Σόρος, έφθασε στα Τίρανα σε μια επίσκεψη που είναι η δεύτερη σε λιγότερο από δύο μήνες. Ο υιός Σόρος μετέβη στο Hotel Plazza όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας στην Αλβανία, Αντί Ντομπούσα, χωρίς να διευκρινίζεται ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής του.

Μετά τους Ρομά που κατεβάζουν υποψήφιο πρόεδρο στα Σκόπια, και οι Τούρκοι ανακοίνωσαν το ίδιο. Το "Τουρκικό Κίνημα" στα Σκόπια, στο συνέδριο που πραγματοποίησε στο δήμο Ρέσνα, αποφάσισε να προτείνει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της χώρας που θα γίνουν την Άνοιξη, και αυτός είναι μέλος της τουρκικής κοινότητας. Ο πρόεδρος του Τουρκικού Κινήματος, Ενές Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για αυτήν την κοινότητας στη χώρα.

Έγραψε ο Ν. Καζαντζάκης: «Να πεθαίνεις κάθε μέρα. Να γεννιέσαι κάθε μέρα. Ν’ αρνιέσαι ό,τι έχεις κάθε μέρα».