Skip to main content

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί, αλλά στη Νέα Δημοκρατία... γκρινιάζουν

Αυτό το οποίο παρατηρείται ως τάση είναι να εγκαταλείπεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μην ενισχύεται κανείς από τους αντιπάλους του.

Διαβάστε με προσοχή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, Και μην σταθείτε στα ποσοστά που απεικονίζουν την εκλογική δύναμη των κομμάτων, τις διαφορές μεταξύ των πρώτων και την παρουσία των μικρότερων. Αυτά είναι καλά, αλλά μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων.

Μεγάλη σημασία - κατά την άποψη του «Τειρεσία» - θα πρέπει να δώσετε στις διαρροές και κυρίως στις μετακινήσεις. Εκεί, προς το παρόν, κρύβεται το «ζουμί», σε αυτή τη φάση, αναφορικά με την καταγραφή της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος. Κι εκεί παρατηρούνται ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα φαινόμενα.

Για παράδειγμα: Όντως, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν σημάδια κανονικής  αποκαθήλωσης. Το κυβερνών κόμμα σχεδόν αποσυντίθεται, γεγονός το οποίο, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην Κουμουνδούρου. Αλλά, προς το παρόν, ελεγχόμενο. Κι αυτό γιατί η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατευθύνεται ούτε προς τη ΝΔ, ούτε προς τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Και το μεγάλο ερώτημα είναι, πού πάνε; Η απάντηση είναι απλή: πουθενά.

Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο παρατηρείται ως τάση είναι να εγκαταλείπεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μην ενισχύεται κανείς από τους αντιπάλους του. Οσοι δηλώνουν ότι «ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «πλέον δεν τον υποστηρίζουν», όταν τους τίθεται η διευκρινιστική ερώτηση «τι θα κάνουν στις επόμενες κάλπες» απαντούν ότι «δεν ξέρουν». Το συμπέρασμα;

Είναι πολύ πιθανό να ξαναρίξουν την ψήφο τους υπέρ του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του, αν στην πορεία πεισθούν ότι «κάτι» διορθώνει και βεβαίως ότι παράλληλα και η κυβέρνηση του... διορθώνεται. Υπάρχει δηλαδή πάντα αυτή η option, που δίνει στον πρωθυπουργό μια καλή προοπτική, ακόμα και επανεκλογής του.

Την ίδια στιγμή, αυτό το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τη ΝΔ είναι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάει από το κακό στο χειρότερο δημοσκοπικά, οι ίδιοι δεν επωφελούνται παρά ελάχιστα. Τα ποσοστά τους είναι κολλημένα στα επίπεδα του 23% - 24%, ενώ θα έπρεπε να έχουν απογειωθεί. Μάλιστα, επειδή το αντιλαμβάνονται, έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται και να γκρινιάζουν. Και κάπως έτσι είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα σχόλια αναφορικά με το «πρόωρο» αίτημα για εκλογές, που κάθε άλλο παρά ...εύκρατο κλίμα δείχνει να επικρατεί στη Συγγρού.