Skip to main content

Ο Σκιόπα και οι... άλλοι

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Ιταλού λομπίστα, η Voria.gr παρουσιάζει όλους τους φανερούς και μυστικούς συμβούλους του πρωθυπουργού.
Γράφει ο Σπύρος Νάννος


Κρίσιμο θα είναι το επόμενο τρίμηνο για την κυβέρνηση (μνημόνιο, προϋπολογισμός, ΟΣΕ κτλ) και κυρίως για τον Γιώργο Παπανδρέου αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται έτοιμος να προχωρήσει σε ευρύτατες αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να μετατραπεί στα πρότυπα του Οβάλ Γραφείου, κάτι που βεβαίως ήταν η επιθυμία του από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δημιουργήσει μια «σκιώδη κυβέρνηση» συμβούλων με σκοπό να ασκήσει έλεγχο στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και βεβαίως των κινήσεων κάθε τομέα του κάθε υπουργείου, αν και ορισμένοι, όπως ο Τομάσο Σκιόπα, δείχνουν πως είναι σε… διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις δηλώσεις του για την αναδιάρθρωση του χρέους στους FINANCIAL TIMES.

Ωστόσο και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αυτή η «σκιώδης κυβέρνηση», μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, θα έχει και εκπρόσωπο Τύπου που θα έχει ως βάση το Μέγαρο Μαξίμου, έναν διαφορετικό ρόλο από εκείνον του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πρόσληψη και νέων συμβούλων, καθώς ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί «άμεση την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού του γραφείου» με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση στελεχώνοντας το Μέγαρο Μαξίμου με συνεργάτες οι οποίοι και προφανώς θα συνεπικουρήσουν τον νέο τρόπο λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης τον οποίο προανήγγειλε προχθές στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (βλέπε Ρεγγίνα Βάρτζελη).

Πιο συγκεκριμένα, η επιλογή των συμβούλων έχει γίνει από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου σε συνεννόηση με τον Χάρη Παμπούκη, ο οποίος έχει πάρει την εντολή ώστε να καταρτίσει κάτω από άκρα μυστικότητα το νέο σχήμα με το οποίο θα λειτουργεί το πρωθυπουργικό γραφείο, η σύνθεση του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί οσονούπω. Οι «σίγουροι» φαίνεται να είναι οι «πέντε σοφοί» από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα οι Κέβιν Φέδερστοουν, Τζεφ Μούλιγκαν, Ρίτσαρντ Πάρκερ, Ρότζερ Γουίλκινς και Λέιφ Παγκρότσκι που ήδη εργάζονται τον εκσυγχρονισμό της κυβερνητικής λειτουργίας. Δίπλα τους με διευρυμένο ρόλο βρίσκονται ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου Ηρ. Πολεμαρχάκις, ο Α. Δρυμιώτης, πολιτικός μηχανικός, σύμβουλος επιχειρήσεων, ο Π. Τσακλόγλου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ευρωπαϊκών Οικονομικών Πολιτικών και ο Αλ. Κόκκος, καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΕΑΠ.

Να σημειωθεί, εξάλλου, πως το τελικό σχήμα με τους συμβούλους που θα αποτελούν  την σκιώδη κυβέρνηση είναι αντιγραφή  του μοντέλου που εφαρμόζεται στον Λευκό Οίκο αλλά και στην Γαλλία, με τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου να μην διαψεύδουν πως ο πρωθυπουργός στην επίσκεψη στον Μπάρακ Ομπάμα, τον Μάρτιο, ζήτησε και πήρε το… οργανόγραμμα του Οβάλ Γραφείου, όπως έκανε και στην περίπτωση της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς και του προεδρικού γραφείου του Νικολά Σαρκοζί!

Εξάλλου και  σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για την εξεύρεση νέου κτιρίου που θα στεγάζει το διαμορφωμένο πλέον πρωθυπουργικό γραφείο, τη στιγμή που τα ήδη υπάρχοντα κτίρια, Μέγαρο Μαξίμου, Μέγαρο Σταθάτου και  «γυάλινο κτίριο», του πρώην υπουργείου Εξωτερικών, έχουν καταληφθεί πλήρως από συμβούλους, συνεργάτες, ειδικούς συνεργάτες, «σοφούς» και αποσπασμένους υπαλλήλους είτε του Γιώργου Παπανδρέου είτε του Χάρη Παμπούκη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και το παλαιό κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην οδό Μουρούζη, μια πρόταση την οποία έχει κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.

Πάντως, το ιδανικό  νέο «Μέγαρο Μαξίμου» για τον  πρωθυπουργό, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, είναι ένα λιτό, λειτουργικό και οικολογικό γραφείο, από το οποίο θα μπορεί να επικοινωνεί άμεσα με όλους τους συνεργάτες του οποιαδήποτε στιγμή, να πραγματοποιεί συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις, υπουργικά συμβούλια ή να δέχεται αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. «Θέλει το νέο ΄΄Μαξίμου΄΄ να είναι τουλάχιστον όπως το γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους, όπου είχε προνοήσει ο ίδιος για την λειτουργικότητά του», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Η λεγεώνα του Γιώργου 

Παρακάτω παρουσιάζονται οι «σοφοί» του Γιώργου Παπανδρέου, η «λεγεώνα» του όπως λέγεται χαρακτηριστικά αφού τους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και ακούει συνεχώς τις απόψεις τους. Πρόκειται για τους:

•    Τομάζο Πάντοα Σκιόπα: Τοποθετήθηκε ως οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης με απώτερο στόχο να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει αγορές (το 2011 βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών). Καθηγητής, πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Ρομάνο Πρόντι την περίοδο 2006-2008, πρώην τραπεζίτης στην ΕΚΤ, με θητεία σε υψηλόβαθμη θέση στο ΔΝΤ, αλλά και με τα κατάλληλα κεντροαριστερά ιδεολογικά εχέγγυα.
•    Τζόζεφ Στίγκλιτς: Καθηγητής του Κολούμπια, νομπελίστας (2001), πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπήρξε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον στις αρχές με μέσα της δεκαετίας του 1990 και θεωρείται από τους εισηγητές του περίφημου “τρίτου δρόμου”. Λέγεται ότι ήταν ο άνθρωπος που έβαλε στον πρωθυπουργό την ιδέα του “όπλου πάνω στο τραπέζι” (βλ. ΔΝΤ)…
•    Γιοακίμ Πάλμε: Γιος του αείμνηστου, δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, ο 52χρονος καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας είναι επίσης και πρόεδρος του Παγκόσμιου Κοινωνιολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου καθώς και της Επιτροπής για το Κράτος Πρόνοιας, που μάχεται ενάντια στη φτώχεια.
•    Τζέιμς Γκαλµπρέιθ: Γιος του φημισμένου οικονομολόγου και φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, ο 58χρονος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας είναι επικεφαλής των Οικονομολόγων για την Ειρήνη. Με φιλελεύθερες (με την αμερικανική έννοια του όρου, δηλαδή τηρουμένων πάντα των αναλογιών, “κεντροαριστερές”) απόψεις, έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στην κοινωνική και εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ, αλλά και στους συναδέλφους του οικονομολόγους.
•    Ρότζερ Ουίλκινς: Υπηρετεί στο νευραλγικό πόστο του γενικού γραμματέα της Γενικής Εισαγγελίας (υπουργείο Δικαιοσύνης) της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Είναι γραφειοκράτης καριέρας που έχει αναλάβει πολυάριθμα πόστα ευθύνης με πολιτικούς απ’ όλα τα φάσματα. Ο Ουίλκινς μάλιστα χρωστάει τον διορισμό του και στη γνωριμία του (κατά την περίοδο 1992-95) με τον σημερινό πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Κέβιν Ρουντ.
    Ρίτσαρντ Πάρκερ: Ο Αμερικανός «σοφός» είναι λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής στη Σχολή Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Yπήρξε σύμβουλος του γερουσιαστή Κένεντι έως τον θάνατο του τελευταίου. Ο ίδιος ο Πάρκερ υπήρξε σύμβουλος πολλών δημοκρατικών πολιτικών, έχει άλλωστε και εταιρεία που ειδικεύεται στις πολιτικές συμβουλές.
•    Κέβιν Φεδερστόουν: Είναι καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, άρθρα του οποίου έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό Τύπο. Σταχυολογώντας τα γραπτά του, εντύπωση κάνει η άποψή του για την ελληνική κοινωνία, την οποία διατύπωσε σ’ ένα κείμενο που δημοσίευσε μετά τα γεγονότα των Δεκεμβριανών στην χώρα μας με τίτλο «Οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα».
•    Λεϊφ Παγκρότσκι: Ο Σουηδός οικονομολόγος έχει επισκεφτεί τη χώρα μας πολλές φορές αφού συμμετέχει σχεδόν κάθε χρόνο στο ετήσιο «Συμπόσιο της Σύμης» που διοργανώνει το Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου από το 1998. Για την ακρίβεια, πρέπει να είναι ο άνθρωπος με τις περισσότερες συμμετοχές (9) μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό. Να σημειωθεί ιδιαίτερα πως εκτός απ’ τις συμμετοχές του στις συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, ήταν το 2003 όταν υποστήριξε το «όχι» στο δημοψήφισμα για την εισαγωγή του ευρώ στη Σουηδία, ερχόμενος σε ρήξη με τη γραμμή του κόμματός του.
•    Τζεφ Μούλγκαν: Ο 48χρονος Τζεφ Μούλγκαν εκτός απ’ τον επίσημο τιμητικό τίτλο του Λοχαγού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας φέρει και τον άτυπο τίτλο του ιδεολογικού ταγού των Νέων Εργατικών, ενώ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον έχει ονομάσει Global Leader of Tomorrow, δηλαδή «παγκόσμιο ηγέτη του αύριο». Ο Μούλγκαν σήμερα είναι και διευθυντής του Young Foundation, μιας ακόμα «δεξαμενής σκέψης» που αυτοαποκαλείται κέντρο κοινωνικής καινοτομίας. Η δουλειά που κάνει συνδυάζει πρακτικά σχέδια, δημιουργία νέων επιχειρήσεων, έρευνα και εκδόσεις. Συνεργάζεται στενά με δημόσιους φορείς, καθώς και με ιδιωτικές επιχειρήσεις.
•    Χουάν Σομάβια: Είναι επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Μάλιστα, με τον Γιώργο Παπανδρέου θα συναντηθούν στις 13 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την ΔΕΘ καθώς ο πρωθυπουργός τα ταξιδέψει στο Όσλο στην σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα της νορβηγικής κυβέρνησης με γενικό τίτλο «Οι προκλήσεις της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Συνοχής».
•    Αμάρτια Σεν: Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους και πιο διάσημους οικονομολόγους της εποχής μας. Όπως επισημαίνουν συνάδελφοί του, αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη πλευρά των οικονομικών με μεγαλύτερη ίσως ευαισθησία από αυτήν που επιδεικνύουν οι ίδιοι.. Να σημειωθεί ιδιαίτερα πως θεωρεί τον μπλερικής εμπνεύσεως περίφημο «τρίτο δρόμο»… «ούτε καν ένα καλό σύνθημα».
•    Γιοζέφ Ασεμπίγιο: Ήταν διευθυντής των αστικών σχεδίων για τη Βαρκελώνη από το 191 μέχρι και το 1989, καθώς και διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής Ανάπτυξης από το 1989 έως το 1994. Από το 1994 και μετά τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή της Μητροπολιτικής Αντιπροσωπείας Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών της Βαρκελώνης και από το 1999 ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της πόλης της Βαρκελώνης. Επίκεντρο του έργου του ήταν το σχέδιο και η υλοποίηση της μιας καλύτερης πολεοδομίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Κατά την περίοδο αυτή, μεταμορφώθηκε από μία παλιά και "μαραμένη" πόλη σε μία από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ευρώπης με πολύ επιτυχημένη δημόσια κυριαρχία. Τον Οκτώβριο του 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου τον έφερε στην Ελλάδα για την αναμόρφωση της παραλιακής ζώνης, αλλά και της πυρόπληκτης Ηλείας.
•    Νικ Νεγκροπόντε: Είναι γόνος ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας, ιδρυτής του MEDIA LABORATORY του τεχνολογικού Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης! Ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε θερμά την πρωτοβουλία του για την παραγωγή και τη διάθεση του One Laptop Per Child (OLPC).
 
Και οι… άλλοι

Εξάλλου, συνομιλεί τακτικά στο τηλέφωνο με τους εξής:

•    Δ. Παπαδημητρίου, καθηγητή Οικονομίας, πρόεδρο του Οικονομικού Ινστιτούτου «Λεβί» (θέματα Οικονομίας).
•    Κεμάλ Ντερβίς, επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (θέματα Οικονομίας).
•    Π. Λαμί, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου(θέματα Οικονομίας).
•    Αντόνιο Γκουτιέρες, ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (θέματα μετανάστευσης).
•    Ρικ. Λάγκος, πρώην πρόεδρο της Χιλής, νυν σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για θέματα κλιματικών αλλαγών (θέματα περιβάλλοντος).
•    Γκ. Πέρσον, επικεφαλής της επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας (θέματα περιβάλλοντος).
•    Γκ. Λέοπολντ, επικεφαλής της Greenpeace (θέματα περιβάλλοντος).
•    Κ. Ναϊντού, επικεφαλής της οργάνωσης CIVICUS (θέματα περιβάλλοντος).
•    Ν. Στερνς, του London School of Economics, συγγραφέας της «έκθεσης Στερν» για την κλιματική αλλαγή (θέματα περιβάλλοντος).
•    Τζ. Οζντεμίρ, πρόεδρο των «Πρασίνων» στη Γερμανία (θέματα περιβάλλοντος).
•    Πιτ. Εϊγκεν, ιδρυτή της «Διεθνούς Διαφάνειας» (θέματα διαφάνειας).