Skip to main content

Χατζή: Η άνοδος, η Γλυκειά Εστίαση, ο πλειστηριασμός της Χαλκιδικής

Η πορεία του ιστορικού ζαχαροπλαστείου «Χατζή» και τα προβλήματα μέσα στο χρόνο. Στους στόχους της αλυσίδας σήμερα βρίσκεται η επέκταση στο εξωτερικό.

H αρχή για τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, Χατζή, έγινε στη Βενιζέλου το 1908. Ο κόσμος σταματούσε στο μικρό παρασκευαστήριο – πωλητήριο, για να αγοράσει μπόζα, δημοφιλές ρόφημα την εποχή εκείνη, προερχόμενο εκ Τουρκίας, που οι παλιοί το σέρβιραν με κανέλα. Από το πωλητήριο έφευγαν επίσης τα σιροπιαστά, στο κουτί που θα ανοιγόταν λίγο μετά το μεσημεριανό στο οικογενειακό τραπέζι ή σε κάποια επίσκεψη, αλλά και γαλακτοκομικά, με τα πιο ευπώλητα να είναι το γάλα και το αριάνι.

Ιδρυτής των ζαχαροπλαστείων ήταν ο Σουλεϊμάν Σουλεϊμάνοβιτς. Απέναντι από το σημείο που βρίσκεται έως και σήμερα το μακροβιότερο κατάστημα της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων, εγκαινίασε το πρώτο από αυτά.

Η επιχείρηση γίνεται γνωστή στον κόσμο

Η εταιρεία αρχίζει να αναπτύσσεται αποτελώντας μέρος της διατροφικής παράδοσης της πόλης, ενώ η φήμη της επεκτείνεται παράλληλα, καθώς τα ποιοτικά προϊόντα της γίνονται γνωστά στις πρωινές αφηγήσεις πριν από τη δουλειά, σε φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις, σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η πυρκαγιά και η μετεγκατάσταση

Το πρώτο κατάστημα μεταφέρεται και πάλι στη Βενιζέλου, ακριβώς απέναντι, το 1917. Η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τη χρονιά εκείνη τη Θεσσαλονίκη, κατέστρεψε μαζί με άλλα κτίρια και το πρώτο ιστορικά κατάστημα των ζαχαροπλαστείων Χατζή.

Οι πρώτες διανομές με αυτοκίνητο

Το 1969 οι παραγωγικές απαιτήσεις γίνονται μεγαλύτερες, γεγονός που οδηγεί στην απόφαση μεταφοράς της παραγωγής στην περιοχή του Ιπποκρατείου, ενώ την ίδια χρονιά γίνονται οι πρώτες διανομές προϊόντων στην πόλη με αυτοκίνητο.

 

Η περίοδος της ανάπτυξης

Με το πέρασμα των ετών, δεν εμφανίζονται θεαματικές αλλαγές για την επιχείρηση, δεδομένου ότι τα εγκαίνια για το δεύτερο κατάστημα αργούν σημαντικά να έρθουν. Κάτι τέτοιο γίνεται τελικά το 1998. Έτσι, το επόμενο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο δημιουργείται στη Θεμιστοκλή Σοφούλη, ανατολικά της πόλης, ενώ το 1999 εγκαινιάζεται ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στη Θέρμη.

Από τη δεκαετία του 2000 και ύστερα ξεκινάει η ίδρυση νέων καταστημάτων με ταχείς ρυθμούς και στόχο τη διεύρυνση του δικτύου των ζαχαροπλαστείων. Το 2001 ανοίγει τρίτο κατάστημα στην Καμάρα, καθώς και ένα ακόμα το 2003 στην παραλία των Νέων Επιβατών. Στην περίοδο ακμής της η εταιρεία μετράει περισσότερους από 130 υπαλλήλους και εννέα συνολικά καταστήματα, ιδιόκτητα και franchise.

 

Τα ανοίγματα και η εμφάνιση των προβλημάτων

Ωστόσο, τα οικονομικά ανοίγματα για την εταιρεία, με επενδύσεις στην ανακαίνιση του καταστήματος της Βενιζέλου το 2005 και περαιτέρω επενδύσεις για τη δημιουργία νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων στο Λάκωμμα Χαλκιδικής, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της ζήτησης λόγω της κρίσης, οδηγούν σε σοβαρές αρρυθμίες την αλυσίδα ζαχαροπλαστείων. Η εταιρεία δημιουργεί εκκρεμότητες στην καταβολή μισθών αλλά και στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς το Δημόσιο και ιδίως προς τη δανείστρια τράπεζα Πειραιώς.

Ο ερχομός της Γλυκειάς Εστίασης

Τις δυσκολίες αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει η Γλυκειά Εστίαση Α.Ε., λειτουργώντας ως master franchisee της γνωστής αλυσίδας, αναλαμβάνει επί της ουσίας να συνεχίσει τα βήματα της ιστορικής αλυσίδας, διατηρώντας έως και αυτή τη στιγμή τρία – από τα συνολικά πέντε - υποκαταστήματα στη Βενιζέλου, στη Θεμιστοκλή Σοφούλη στην Καλαμαριά, καθώς και το κατάστημα της οδού Μητροπόλεως στην περιοχή του Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας.

Το βήμα του εξωτερικού

Σημειώνεται στους στόχους της Γλυκειάς Εστίασης, και της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Χατζή, βρίσκεται η επέκταση στο εξωτερικό, με παρουσία στην πρόσφατη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών, Food Expo στο Μetropolitan Expo, και τα στελέχη της να παρουσιάζουν μεταξύ άλλων προϊόντα από γάλα βουβαλιού, και συγκεκριμένα βουβαλινό γάλα με μακρά ημερομηνία λήξης, καθώς και άλλα παράγωγα βουβαλινού γάλακτος.

Μειωμένα οικονομικά μεγέθη το 2016

Στη διάρκεια του 2016, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε, η Γλυκειά Εστίαση, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Έντι Βακεφλή, εμφάνισε μείωση στο τζίρο της, καθώς και αύξηση ζημιών στα καθαρά μετά τους φόρους στα αποτελέσματά της.

H Γλυκειά Εστίαση σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών
2016: 1,5 εκατ. ευρώ
2015: 1,7 εκατ. ευρώ

Ζημίες
2016: 181,4 χιλ. ευρώ
2015: 43,1 χιλ. ευρώ

Στο σφυρί οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Γαλακτοζαχαροπλαστεία Χατζής

Ωστόσο, στην ιστορία των ζαχαροπλαστείων, υπάρχει και η άλλη όψη, καθώς σε ό,τι αφορά την άλλοτε κραταιά επιχείρηση Γαλακτοζαχαροπλαστεία Χατζής Α.Ε., ήδη έχει προχωρήσει αναγκαστική κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας της, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις – βιοτεχνικό χώρο 1.056 τ.μ., και χώρους γραφείων προσωπικού 400 τ.μ. και 200 τ.μ. - στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, οι οποίες φιλοξενούνται σε οικόπεδο 4.200 τ.μ. Επίσης έχει κατασχεθεί ένα ακόμα οικόπεδο 3.100 τ.μ. και αυτό στο Λάκκωμα.

Τα συγκεκριμένα ακίνητα θα εκτεθούν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 10 Οκτωβρίου το 2018, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εκκρεμούν προσημειώσεις υποθήκης 1 εκατ., 200 χιλ. και 3,5 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας. Διαχειριστής της συγκεκριμένης εταιρείας, και συγκεκριμένα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, παραμένει έως και αυτή τη στιγμή ο Χουσέ Χατζής.