Skip to main content

Ο Σταϊκούρας, η αλαζονεία της εξουσίας και οι διακοπές των λογιστών

Αλήθεια, γιατί φαίνεται τόσο περίεργο στον κ. Σταϊκούρα που οι φοροτεχνικοί και οι εργαζόμενοι στα λογιστήρια θέλουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές;

Όσοι είχαν γνωρίσει τον Χρήστο Σταϊκούρα από την εποχή που ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και αργότερα τομεάρχης Οικονομικών όταν η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, έλεγαν μόνο καλά λόγια για τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, μετριοπαθής, συγκροτημένος, και φυσικά γνώστης του αντικειμένου του.

Ωστόσο, από τότε που ορίστηκε υπουργός Οικονομικών, και ειδικά τους τελευταίους μήνες, δεν είναι λίγοι όσοι δεν τον αναγνωρίζουν, όσοι βλέπουν έναν άλλον άνθρωπο. Όπως λένε, η μετριοπάθεια και η συγκατάβαση έχουν δώσει τη θέση τους στην αλαζονεία και την ειρωνεία, σε μία μόνιμη στάση απαξίωσης των συνομιλητών του. Υπάρχουν αρκετά σχετικά παραδείγματα αλλά το πιο χαρακτηριστικό, που είναι και επίκαιρο, αφορά όσα λέει ο υπουργός για τους λογιστές. Όπως μαθαίνει η στήλη, ο κ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα επίμονα αιτήματα για παράταση των φορολογικών δηλώσεων, αναφέρει, σε απολύτως απαξιωτικούς τόνους, πως οι λογιστές τη ζητούν επειδή -άκουσον άκουσον- θέλουν να φύγουν διακοπές, τσουβαλιάζοντάς τους ούτε λίγο ούτε πολύ σαν “τεμπέληδες”.

Υπάρχουν πολλοί  και σοβαροί λόγοι για τους οποίους ειδικά φέτος, εν μέσω covid και πρωτοφανούς φόρτου στα λογιστήρια, πρέπει να δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, τους ανέλυσε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα το Οικονομικό Επιμελητήριο (δείτε εδώ). Αλήθεια, όμως, γιατί φαίνεται τόσο περίεργο στον κ. Σταϊκούρα που οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί και οι εργαζόμενοι στα λογιστήρια θέλουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές; Υπάρχει κάποιος νόμος που να έχει απαγορεύσει τις καλοκαιρινές διακοπές στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο και δεν τον ξέρουμε;

Καλό θα ήταν ο κ. Σταϊκούρας να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στους χιλιάδες λογιστές και φοροτεχνικούς που, παρά τα επιμέρους προβλήματα και υστερήσεις όπως συμβαίνει σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους.

Εμείς δεν θα πιστέψουμε ότι πράγματι ο ΥΠΟΙΚ αποκάλεσε τους λογιστές «τεμπέληδες» και θα αποδώσουμε τις κακές στιγμές του τελευταίου διαστήματος στην πιεστική συγκυρία της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.