Skip to main content

Ο Στουρνάρας ετοιμάζεται να «μιλήσει» - Οι πληροφορίες

Η κεντρική τράπεζα προγραμματίζει να δημοσιεύσει την δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με βάση τα νέα δεδομένα.

Αναζωπυρώνεται η υπόγεια διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του Μεγάρου Μαξίμου και της Τράπεζας της Ελλάδας. Αφορμή, αυτή τη φορά, αποτελεί η συμφωνία της περασμένης Πέμπτης, για την οποία, μέχρι σήμερα, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δεν έχει πάρει επισήμως καμία θέση, θετική ή αρνητική. Το Μαξίμου θεωρεί ότι με τη στάση του αυτή, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας υποθάλπτει την «εθνική προσπάθεια», αν και κύκλοι που πρόσκενται στον κ. Στουρνάρα επιμένουν ότι θα «μιλήσει», αλλά έμμεσα τις επόμενες μέρες.

Πώς; Η κεντρική τράπεζα προγραμματίζει να δημοσιεύσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με βάση τα νέα δεδομένα. Κι όπως λένε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θα είναι θετική! Για την ακρίβεια, το πιθανότερο είναι ότι το συμπέρασμα θα περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση έκθεση που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Ιουλίου. Κι εκεί η ΤτΕ θα αιφνιδιάσει.

Ως γνωστόν, έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έκανε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Εκεί με πολλούς αστερίσκους, το χρέος θεωρείται βιώσιμο, αν και με ρυθμούς ανάπτυξης δύσκολα επιτεύξιμους. Μέσω της δικής του έκθεσης ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θα επιχειρήσει να πείσει την ΕΚΤ - πέραν όλων των άλλων - ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν το προνόμιο του waiver έστω και χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. Πού θα στηριχθεί σε αυτή την προσπάθεια; Στο γεγονός ότι η συμφωνία της περασμένης Πέμπτης προβλέπει τόσο αυστηρή επιτήρηση που δεν τίθεται θέμα η Ελλάδα να μείνει ποτέ «ακάλυπτη». Αρα, είναι σαν να έχει μόνιμη γραμμή πίστωσης.