Skip to main content

O Συνήγορος του Πολίτη στο υπουργικό συμβούλιο

Στην πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, μίλησε ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης
Στην πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου,  μίλησε ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, χαρακτηρίζοντας  την  ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ως  «ακτινογραφία» της δημόσιας διοίκησης. 

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής  υποστήριξε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη στην 11χρονη θητεία του ενημερώνει τους εκάστοτε υπουργούς, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες της διοικήσεως , ωστόσο, είπε ότι «η αρχή στερείτο θεσμικών συνομιλητών, καθώς οι προτάσεις της δεν εισακούγονταν, επειδή συχνά έθεταν, τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων».

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη», σημειώνοντας ότι «έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η δημόσια διοίκηση είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει και να υποστηρίξει το έργο της» και πρόσθεσε ότι «πρώτιστο καθήκον είναι η επίδειξη εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση» και συνέχισε λέγοντας ότι «οι υπουργοί έχουν την τάση να περιβάλλονται από τους μετακλητούς συνεργάτες τους».

Αναφερόμενος στους υπουργούς, ο Συνήγορος του πολίτη, τόνισε ότι «πρέπει να εμπιστευθούν τη δημόσια διοίκηση και με λίγη υπομονή θα δουν τα στερεότυπα να ανατρέπονται» και έθεσε ως παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας ότι  «η ΕΕ, εδώ και χρόνια, έχει υιοθετήσει το μοντέλο διοίκησης, μέσω υιοθέτησης στόχων, πρακτική που ψήφισε και η Βουλή τον Φεβρουάριο του 2004, όμως έκτοτε αυτή η πρακτική προχωρά αργά»,ενώ τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων, και μακροπρόθεσμων στόχων από τη διοίκηση, προσθέτοντας ότι «οι στόχοι -και η παρακολούθηση τους- πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από τις κυβερνητικές αλλαγές».

Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι χειραφετημένη, όχι αυτονομημένη, ενώ δεν είναι δυνατόν κάθε κυβερνητική αλλαγή να ισοδυναμεί με μια «μικρή Μεταπολίτευση» ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα λόγια του πρωθυπουργού περί ριζικών τομών στη διοικητική διάρθρωση της χώρας,  λέγοντας ότι «αυτό θα εξοικονομήσει πόρους και θα εξορθολογήσει τη δημόσια διοίκηση».

Ο συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό θέμα κάνοντας λόγο για τη σπουδαιότητα που έχει η άμεση λήψης αναγκαίων αποφάσεων εκφάζοντας τη δική του άποψη, ότι δηλαδή  «θα συνεχίσουν να έρχονται για χρόνια παράνομοι μετανάστες». Τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης ενός «ενδιάμεσου σταδίου», πρώτα-πρώτα με οριοθέτηση της έννοιας του πολιτικού ασύλου, ενώ από την άλλη, όπως είπε, «δεν μπορεί να δοθεί το μήνυμα ότι όποιος έρχεται εδώ, νομιμοποιείται».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε σε καταγραφή των μεταναστών, παροχή δυνατότητας να συναλλάσσονται με τη δημόσια διοίκηση, τουλάχιστον σε επίπεδο υγείας και πρόνοιας και σε άσκηση πίεσης επί των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να επιμεριστεί το βάρος της μετανάστευσης.

Επιπλέον, πρότεινε τη μετατροπή των ΚΕΠ σε «υπηρεσία μιας στάσης», μέσω της περαιτέρω ανάπτυξής τους, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρήση πληροφορικής στις διάφορες υπηρεσίες, τόνισε ότι αυτό έχει ως όριο τη «στιγμή», που θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Έφερε δε, ως παράδειγμα, τη διαδοχική ασφάλιση, όπου αν «η υπόθεση κολλήσει σε ένα ταμείο, καθυστερεί πολύ» και τόνισε ότι «καλή η πληροφορική, αλλά θέλει τομές».

«Η δημόσια διαβούλευση επιτρέπει να ακούγονται όλοι, αλλά και να επιλέγονται λύσεις», είπε στη συνέχεια ο κ. Καμίνης, ενώ σε ό,τι αφορά την διαφάνεια, τόνισε ότι αυτή ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην διοίκηση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας πως είναι στη διάθεση όλων των υπουργών για επιμέρους και εξειδικευμένη ενημέρωση για τα, ανά υπουργείο, προβλήματα.

Η ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, να ευχαριστεί τον κ. Καμίνη για την ενημέρωση, να επισημαίνει ότι αν και η εισήγησή του ήταν σύντομη, οι παρατηρήσεις του ήταν καίριες και πολύ χρήσιμες και να υπογραμμίζει ότι ανάλογες ενημερώσεις και διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Χριστίνα Καραμανίδου