Skip to main content

Ο ταλαίπωρος σταθμός Βενιζέλου και η καθυστερημένη παρέμβαση του ΑΠΘ

Η πρόταση της Συγκλήτου του ΑΠΘ για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Αστερόκοσμος και οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Γράφει ο Σαλονικιός

Αρκετές φορές, με διάφορες αφορμές, μου δημιουργούταν η εντύπωση ότι στα πανεπιστήμια ο χωροχρόνος έχει άλλες διαστάσεις. Ότι οι ακαδημαϊκοί μας λειτουργούν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την παράμετρο “χρόνος”, όπως πάνω κάτω συμβαίνει και με τους μοναχούς του Αγίου Όρους. Έχουν τους δικούς τους ρυθμούς, οι οποίοι δεν είναι ανάγκη να συμβαδίζουν με τους ρυθμούς του κοινωνικού τους περίγυρου. Μόνον που οι μοναχοί είναι απολύτως δικαιολογημένοι καθώς είναι τελείως αποκομμένοι από τον περίγυρό τους.

Το ξαναθυμήθηκα αυτό εξ αιτίας της ανακοίνωσης την οποία εξέδωσε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σχετικά με τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Σε αυτήν, αφού επισημαίνει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή, και το μετρό χρειάζεται αλλά και οι αρχαιότητες θα πρέπει να προσεχθούν, διατυπώνει την πρόταση “να ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων από την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, προκειμένου να συμβάλει με συγκεκριμένες θέσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα”.

Από την πρώτη στιγμή όταν ανακινήθηκε εκ νέου το θέμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχα γράψει ότι ήταν λάθος του πρωθυπουργού να σπεύσει να ανακοινώσει ο ίδιος, ως μη όφειλε, τη μέθοδο κατασκευής του σταθμού με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Είχα επισημάνει, όπως και πολλοί άλλοι, ότι η ορθότερη λύση θα ήταν, εφόσον η μέθοδος της in situ παραμονής είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, να συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων, ει δυνατόν με τη συμμετοχή και ξένων, αποστασιοποιημένων από τις εγχώριες πολιτικές αντιπαλότητες, η οποία να υποδείξει ποια θα ήταν η καταλληλότερη μέθοδος. Καταλληλότερη ως προς την προστασία των αρχαιοτήτων, ως προς τον απαιτούμενο χρόνο για την κατασκευή του σταθμού και ως προς το κόστος.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, επέλεξε να προχωρήσει και μόλις προ ημερών συνεκλήθη και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της κυβερνητικής λύσης. Η παρέμβαση του ΑΠΘ έρχεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση γεγονός που δείχνει ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα στερείται αντανακλαστικών. Εάν τη διατύπωνε εγκαίρως και εάν ένωνε κι αυτή τη δική της φωνή με όσους είχαν προτείνει κάτι ανάλογο, ίσως η λύση αυτή να είχε υιοθετηθεί. Όμως, πλέον, φοβάμαι πως είναι πολύ αργά...

Ο “Αστερόκοσμος” και ο δημόσιος χώρος

Τις ημέρες αυτές λειτουργεί στον χώρο της ΔΕΘ ο “Αστερόσκοσμος”. Φιλοξενείται σε τρία στεγασμένα περίπτερα και υπάρχουν και άλλα τρία, τέσσερα παιχνίδια λούνα παρκ υπαίθρια. Υπάρχει ενιαίο εισιτήριο για την είσοδο στον “Αστερόκοσμο” με το οποίο περιφέρεσαι σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι για να διασχίσεις τον χώρο της ΔΕΘ θα πρέπει να πληρώσεις εισιτήριο.

Ως γνωστόν, εντός του οικοπέδου της ΔΕΘ υπάρχει και δημόσιος δρόμος, ασχέτως εάν είναι περίκλειστος, τον οποίο διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες προκειμένου να αποφεύγουν να κάνουν κύκλους, γύρω από το εκθεσιακό κέντρο. Είναι κατανοητό ο χώρος να κλείνει κατά την περίοδο της Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να κλείνει για τον “Αστερόκοσμο”.

Οι διοργανωτές μπορούν κάλλιστα να ζητούν απ' όσους επισκέπτονται τα τρία περίπτερα της διοργάνωσης να τους επιδεικνύουν το εισιτήριό τους, όπως και στα παιχνίδια, ώστε να μπορούμε οι  λοιποί χρήστες του δημόσιου χώρου να τον διασχίζουμε ανεμπόδιστα. Είναι παράλογο αυτό που ζητάω; Τι θα 'λεγε η διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO;

Άλλαξε μόνον ένας στους 28 διοικητές νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα

Μετά την περίπτωση τού για λίγες ώρες διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, του 80χρονου Κώστα Πατέρα ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά το σάλο που προκάλεσε ο διορισμός του, ακόμη και εντός Νέας Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να περάσει από κόσκινο τις περιπτώσεις και των υπολοίπων 110 οι οποίοι είχαν διοριστεί σε θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου εξετάστηκαν με κάθε δυνατή σχολαστικότητα τα βιογραφικά τα οποία είχαν υποβάλει οι διορισθέντες, εάν δηλαδή, όσα δήλωναν σε αυτά σχετικά με τις σπουδές τους και την προϋπηρεσία τους ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Από τον έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι υπήρξε πρόβλημα με 13 από τους συνολικά 110. Κατόπιν αυτού τους ζητήθηκε να παραιτηθούν. Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκαν οι έξι ενώ για τους υπόλοιπους επτά εκδόθηκε απόφαση ανάκλησης του διορισμού τους.

Μεταξύ αυτών που αντικαταστάθηκαν είναι και ένας από του συνολικά 28 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές οι οποίοι διορίστηκαν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Σερρών Κυράκο Ασίκογλου ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Παναγιώτη Πεγίδη. Οι υπόλοιποι 27 παρέμειναν ως είχαν.