Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020
x

Ο ΤΑΣΟΣ ΤΖΗΚΑΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την απάντηση του προέδρου της ΔΕΘ HELEXPO περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Τι λένε οι κύκλοι του κ. Τζήκα - Στήριξη υπό προϋποθέσεις και από το ΚΙΝΑΛ

Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε ενημερώσει, μέσω τρίτων, ήδη από τη Δευτέρα τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Η απόφασή του δεν έδειξε να αιφνιδιάζει κανέναν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων τα οποία είχαν ανακοινώσει ότι θα τον στηρίξουν, καθώς εδώ και περίπου δύο μήνες υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις περί της αποχώρησής του. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε εγκαίρως να προχωρήσει στο plan b.

Η πρόταση από τον Αλ. Τσίπρα

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μιλήσει στο «Thessaloniki Summit». Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Τσίπρας, αφού προηγουμένως είχε μια πολύ σύντομη συνομιλία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και διαπίστωσε ότι ο κ. Μπουτάρης έχει πάρει τις αποφάσεις του, τράβηξε παραδίπλα του τον πρόεδρο της ΔΕΘ HELEXPO Τάσο Τζήκα και του ζήτησε να είναι αυτός υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που γινόταν μια τέτοια νύξη. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός έθετε το θέμα κάπως επιτακτικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τζήκας ο οποίος έδειξε να αιφνιδιάζεται από αυτήν την εξέλιξη, είπε στον πρωθυπουργό ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένουν πρώτα τις αποφάσεις του κ. Μπουτάρη καθώς πίστευε ότι τελικά ο δήμαρχος δεν θα αποσυρθεί, όπως λεγόταν κατά κόρο το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Τσίπρας απεδέχθη αυτό το έμμεσο αίτημα το οποίο του υπέβαλε ο κ. Τζήκας για να του δοθεί χρόνος προκειμένου να το σκεφτεί, όμως, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ο πολιτικός χρόνος τρέχει πλέον με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Περιμένει απάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες την οριστική απάντηση του προέδρου της ΔΕΘ HELEXPO ο οποίος, μάλιστα τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην Αθήνα. Από το περιβάλλον του κ. Τζήκα λέγεται ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να παραμείνει στην ΔΕΘ HELEXPO, όπου το έργο του αναγνωρίζεται και έχει δρομολογήσει σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη καθώς και για το νέο εκθεσιακό κέντρο. Όμως, από την άλλη, είναι πολύ δύσκολο να πει «όχι» στον πρωθυπουργό ο οποίος, εκτός του ότι τον διατήρησε στη θέση αυτή, στην οποία είχε διοριστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, τον τίμησε και με άλλες θέσεις, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή του στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επιπλέον, οι δυο άνδρες διατηρούν άριστες σχέσεις, έχουν ταξιδέψει μαζί στο εξωτερικό, έχουν συναντηθεί πολλές φορές και όλα αυτά, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο ένα ενδεχόμενο «όχι» εκ μέρους του κ. Τζήκα.

Η περίπτωση Νοτοπούλου

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει απορρίψει την επιλογή μιας στενά κομματικής υποψηφιότητας για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και δεν εξετάζει, προς το παρόν τουλάχιστον, το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια η Κατερίνα Νοτοπούλου. Στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), προορίζεται να αξιοποιηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης προκειμένου να χτίσει πάνω της το δικό του τοπικό σύστημα εξουσίας. Γι’ αυτό και θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί και η πιθανότητα να είναι υποψήφια για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ΚΙΝ.ΑΛ.

Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας θέλει να επιμείνει στην αρχική στρατηγική του, του προσεταιρισμού του χώρου της κεντροαριστεράς μέσω μιας μη κομματικής υποψηφιότητας για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η περίπτωση Τζήκα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr θα τη συζητούσε, υπό προϋποθέσεις και το Κίνημα Αλλαγής. Άλλωστε, τον κ. Τζήκα τον επέλεξε για την προεδρία της ΔΕΘ HELEXPO η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. «Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με κανέναν που θα δηλώνει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε αργά χθες το βράδυ στη Voria.gr ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝ.ΑΛ και υποψήφιος περιφερειάρχης, Χρήστος Παπαστεργίου. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «εάν ο κ. Τζήκας κατέλθει αυτόνομος, χωρίς κομματικό χρίσμα, τότε θα το δούμε». Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε, πάντως, ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν βιάζεται και θα λάβει τις αποφάσεις του εν καιρώ.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ