Skip to main content

Ο τελικός απολογισμός των κόκκινων δανείων ανά τράπεζα

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες της Voria.gr για το ύψος των κόκκινων δανείων ανά τράπεζα - Μεγάλο στοίχημα η μείωσή τους στα 20 δισ. ευρώ συνολικά

Πόσα είναι τελικά τα κόκκινα δάνεια, που θα πρέπει να πουλήσουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες για να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους; Το τελευταίο διάστημα πολλά λέγονται κι ακόμα περισσότερα γράφονται αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, από την εξέλιξη του οποίου εξαρτάται εν πολλοίς η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, δέκα χρόνια μετά την τελευταία κρίση, που συνεχίζεται.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες της Voria.gr, ο υπολογισμός του προβλήματος ανά τράπεζα έχει σήμερα ως εξής:

*Τράπεζα Πειραιώς: 15 δις ευρώ

*Alpha Bank: 14 δις ευρώ

*Εθνική Τράπεζα: 10 δις ευρώ

*Eurobank: 10 δις ευρώ

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι από περίπτωση σε περίπτωση, μπορεί να υπάρχει κάποια απόκλιση. Συνεπώς, οι αριθμοί μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτοί, ωστόσο βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω κόκκινα δάνεια θα πρέπει σύντομα να μειωθούν, γι αυτό και θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να πωλούνται, προς ενδιαφερόμενες πλατφόρμες, που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο έργο. Σύμφωνα με τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα, οι πωλήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021, οπότε το σύνολο των κόκκινων δανείων θα πρέπει να έχει μειωθεί από 75 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα, σε 20 δισ. ευρώ. Ο στόχος εκ των πραγμάτων κρίνεται ως εξαιρετικά φιλόδοξος, ωστόσο η επίτευξή του είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Κι αυτό γιατί αν αυτή η στρέβλωση δεν διορθωθεί, τότε η πραγματική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει ποτέ μπρος.