Skip to main content

Ο Θεσσαλονικιός που συμβουλεύει κολοσσούς για παράκτια αιολικά πάρκα

Ο πολυπράγμων Μάριος Παπαλεξάνδρου, μηχανολόγος μηχανικός και εμπνευστής επιτραπέζιου παιγνιδιού, μιλά στη Voria εν όψει του 10ου TEDxThessaloniki

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981, μεγάλωσε στην Καλαμαριά και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στην Κοζάνη. Εκεί αγάπησε την ενέργεια από τον Ήλιο, αλλά στο μεταπτυχιακό του στο KTH της Στοκχόλμης τον κέρδισε, τελικά, η ενέργεια από τον άνεμο. Εδώ και 12 χρόνια εργάζεται στις θάλασσες της Βόρειας Ευρώπης στη μελέτη και κατασκευή αιολικών πάρκων. Πριν από 2,5 χρόνια ίδρυσε στο Μπράιτον μία συμβουλευτική εταιρεία για τα αιολικά πάρκα, την Aeolus (Αίολος), η οποία έχει συμμετάσχει -μεταξύ άλλων- στην υλοποίηση ενός εκ των μεγαλύτερων παράκτιων αιολικών πάρκων που έχει κατασκευαστεί ποτέ, το ολλανδικό έργο Gemini. Παράλληλα, έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το επιτραπέζιο επιμορφωτικό παιγνίδι με κάρτες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Age of Renewables, το οποίο είχε επιτυχημένη πορεία στο Kickstarter.

Ο λόγος για τον Μάριο Παπαλεξάνδρου, που αποτελεί έναν από τους πολύ σημαντικούς ομιλητές του επετειακού 10ου TEDxThessaloniki, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο, με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Παπαλεξάνδρου δίνει το στίγμα της ομιλίας του στο εφετινό TEDxThessaloniki, για την καθαρή και «πράσινη» ενέργεια. Όπως λέει, θα προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του αυτή στο ακροατήριο, στέλνοντας το μήνυμα ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να πιστέψει στο όνειρό του και να το πετύχει με απόλυτη προσήλωση. «Τα πάντα είναι δυνατά αρκεί να έχεις πίστη και θέληση!», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εξιστορεί ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα για να αγαπήσει την αιολική ενέργεια και την αφορμή για το παιγνίδι που εμπνεύστηκε, επισημαίνει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από τη στροφή στις ΑΠΕ και υπογραμμίζει ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί εξαγωγός τεχνολογίας στον συγκεκριμένο κλάδο. Αναλύει, δε, το γιατί η εποχή αυτή, συγκυριακά, δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί και να επενδύσει στα παράκτια αιολικά πάρκα, καθώς, όπως λέει, το Αιγαίο διαθέτει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο.



Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αγαπήσεις την πράσινη ενέργεια και δη την ενέργεια από τον άνεμο;



Από τα φοιτητικά μου χρόνια, ένιωθα έντονη δυσαρέσκεια για τους ρυπογόνους τρόπους, που συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, σπουδάζοντας Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας γνώρισα καλύτερα και αγάπησα την πράσινη ενέργεια, που δεν ρυπαίνει. Πρόκειται για ένα φάσμα τεχνολογιών που συνεχώς εξελίσσεται, δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, και δεν δημιουργεί γεωστρατηγικά προβλήματα, όπως συχνά συμβαίνει στις χώρες με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ανατρέχοντας ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, θυμάμαι ως ναυτοπρόσκοπος στο 5ο σύστημα ναυτοπροσκόπων Λευκού Πύργου, να με μαγεύει η δύναμη του ανέμου, στις εκδρομές μας με τα ιστιοφόρα σκάφη. Έβαλα στόχο και κατάφερα να μετουσιώσω αυτήν την αγάπη για το περιβάλλον σε επάγγελμα και πρόσφατα σε επιτραπέζιο παιχνίδι.



Πώς η συμβουλευτική Aeolus έφτασε τόσο γρήγορα να... δαμάσει τον άνεμο στο εξωτερικό και να πετύχει συμφωνίες και συνεργασίες τέτοιου βεληνεκούς; Ποιο είναι το μυστικό;



Η Aeolus ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια αλλά κουβαλάει 12 χρόνια εμπειρίας σε διεθνή έργα. Συμμετείχα στην κατασκευή κάποιων εκ των σημαντικότερων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη, αξίας μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μυστικό είναι σκληρή δουλειά, προσήλωση στον στόχο και σωστή εργασιακή προσέγγιση.



Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από την υλοποίηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά και άλλων μορφών επενδύσεων πράσινης ενέργειας εντός θαλάσσης, όπως η κυματική;



Είναι πολύ στενάχωρο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε εκμεταλευτεί όλες αυτές τις φυσικές πηγές ενέργειας, που μας προσφέρονται απλόχερα από τη φύση. Η διασύνδεση των νησιών μας θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους των ρυπογόνων μονάδων και τη διείσδυση πράσινων τεχνολογιών με κέρδος για τις τοπικές κοινωνίες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εξαγωγός τεχνολογίας. Προς το παρόν, αυτό το επιτυγχάνουν μόνον κάποιες εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες στην παραγωγή και εγκατάσταση καλωδίων για θαλάσσια αιολικά έργα. Οι εξαγωγές θα μπορούσαν να επεκταθούν στην κατασκευή πλοίων και θεμελίων από τη μακρόχρονη ναυπηγική μας εμπειρία.



Η νορβηγική Equinor, πρώην Statoil, φέρεται να ενδιαφέρεται για πλωτές ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο. Υπήρξε ποτέ προσέγγιση της Aeolus από επενδυτή για υπεράκτιο έργο στις ελληνικές θάλασσες; Θα πρότεινες ποτέ σε κάποιον ενδιαφερόμενο να επενδύσει σε offshore αιολικά εδώ ή, προς το παρόν, θα τον απέτρεπες;



Το ερώτημα είναι αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και υπάρχει. Το ενδιαφέρον απαιτεί καλό αιολικό δυναμικό και καλό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο ξεκινάει να δημιουργείται.

Το κόστος κατασκευής των θαλάσσιων αιολικών μειώνεται ραγδαία. Το Αιγαίο έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, η απαίτηση για κάλυψη των εθνικών μας αναγκών από ανανεώσιμες πηγές δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να έρθει επιτέλους αυτή η τεχνολογία και στην Ελλάδα.



Πώς έφτασες από τα αιολικά πάρκα στο πρωτοποριακό παιχνίδι Age of Renewables;



Από μια φωτογραφία και μια σκέψη. Μία φωτογραφία που μου θύμισε ένα παιχνίδι σχετικό με το πετρέλαιο, που έπαιζα με τα αδέλφια μου. Και μία σκέψη ότι θα μπορούσαν τα παιδιά σήμερα να παίζουν ένα παιχνίδι σχετικό με τις ανανεώσιμες πηγές. Μέσα από αυτό το παιχνίδι επιθυμώ να γνωρίσουν οι μικρές ηλικίες την καθαρή ενέργεια και να αναπτύξουν την περιβαλλοντική συνείδηση. Ίσως, με αυτήν την αφορμή, κάποια παιδιά στο μέλλον επιχειρήσουν να αλλάξουν ριζικά τις ρυπογόνες συνήθειες της εποχής μας.



Ποιο είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλεις να στείλεις μέσω του εφετινού TEDx Thessaloniki



Στο TEDx θα μιλήσω για το πάθος μου για την καθαρή ενέργεια, ελπίζοντας ότι θα καταφέρω να μεταλαμπαδεύσω αυτήν την αγάπη σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο του ακροατηρίου. Το πιο δυνατό όμως μήνυμα είναι να πιστέψει ο καθένας στο όνειρό του και να το πετύχει με την προσήλωση σε αυτό. Τα πάντα είναι δυνατά αρκεί να έχεις πίστη και θέληση!