Skip to main content

Ο Θεσσαλονικιός Στ. Κωνσταντινίδης πρόεδρος στον ΟΔΑΠ του υπουργείου Πολιτισμού

Ο πολιτικός μηχανικός Σταύρος Κωνσταντινίδης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

Ένας άνθρωπος ο οποίος λογίζεται ως Θεσσαλονικιός καθώς, παρότι γεννήθηκε στη Γερμανία, εντούτοις στην πόλη αυτή μεγάλωσε και ανδρώθηκε, σπούδασε και πολιτικοποιήθηκε, ο πολιτικός μηχανικος – συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα του επί σειρά δεκαετιών Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η επίσημη ανακοίνωση της τοποθέτησής του στην ηγεσία του Ο.Δ.Α.Π. πρόκειται να γίνει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Ο Ο.Δ.Α.Π. αποτελεί το ισχυρότερο αναπτυξιακό εργαλείο του υπουργείου Πολιτισμού καθώς διαχειρίζεται όλα τα έσοδα από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία σε όλη την επικράτεια. Μεταξύ των στόχων του είναι:
- η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων,
- η αύξηση των οικονομικών πόρων που προέρχονται από τις επισκέψεις στους άνω χώρους, την παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας,
- η διάθεση των οικονομικών πόρων για την υποστήριξη πολιτικής για την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.
- η απαλλοτρίωση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή η εξαγορά ή η στέρηση χρήσης ακινήτων για αρχαιολογικούς σκοπούς.
- η ασφάλεια, συντήρηση, διαμόρφωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών τόπων, των μνημείων και των μουσείω.
- η προβολή της πολιτιστικής πολιτικής, η δημοσιοποίηση και ανάδειξη των κινητών και ακίνητων μνημείων και του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και των μουσείων και επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.
- η δημιουργία εκδόσεων και η αναβάθμιση διαδικτυακών ή φυσικών πωλητηρίων εντός και εκτός αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε επιλεγμένα σημεία της Επικράτειας, καθώς και στο εξωτερικό.

Η επιλογή του κ. Κωνσταντινίδη έχει και πολιτική ανάγνωση καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος πρόσκειται στο χώρο της κεντροαριστεράς, από τη δεξαμενή του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου έχει αντλήσει αρκετά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για την αξιοποίησή του ξεκίνησε πριν από αρκετές εβδομάδες και η τελική επιλογή κλείδωσε πριν από μερικές ημέρες.

Ποιός είναι ο Σταύρος Κωνσταντινίδης

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το 1968. Είναι Πολιτικός Μηχανικος - Συγκοινωνιολόγος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Μελετητής δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον Συγκοινωνιακό, Πολεοδομικό και Περιβαλλοντικό σχεδιασμό, και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης και ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κλιματική κρίση και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών» του πανεπιστημίου Πειραιά. Συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια σε πολλές εκτεταμένες και εξειδικευμένες μεταπτυχιακές εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, Harvard University - John F. Kennedy School of Government 2004, International Visitor Leadership Programme, U.S Department of State, ΗΠΑ 2008, εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις απο κυβερνητικούς φορείς στην Ευρώπη και στην Αμερική στη «Διαχείριση κρίσεων» 2002 -2004 κ.ά.

Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εκπονήσει περισσότερες από 300 μελέτες μεγάλης κλίμακας και ερευνητικά προγράμματα στους τομείς του αρχιτεκτονικού, συγκοινωνιακού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής και master plan όσο και σε επίπεδο εφαρμογής. Πολλές προτάσεις του έχουν δημοσιευτεί στον τύπο και έχουν παρουσιαστεί στα ΜΜΕ

Έχει διατελέσει, ειδικός σύμβουλος και διευθυντής των Υπουργείων Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μακεδονίας - Θράκης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και πολλών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων. Την περίοδο 2002-2004, κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, υπήρξε διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και μέλος της “Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων”.

Στον ιδιωτικό τομέα έχει θητεύσει ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος διοίκησης μεγάλων εισηγμένων εταιρειών του κατασκευαστικού και ενεργειακού τομέα, καθώς και του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών ανάπτυξης και επενδύσεων. Έχει πλούσια αρθρογραφία στον τύπο τα τελευταία 25 χρόνια. Σήμερα είναι αρθρογράφος της Athens Voice και έχει γράψει πέντε βιβλία πολιτικών και επιστημονικών δοκιμίων σε παραγωγή των εκδόσεων ''Athens Voice Books' 'και των εκδόσεων «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ».