Skip to main content

Ο θρύλος του Βασιλιά Αρθούρου ενισχύει τον Κροατικό τουρισμό

Τη θεωρία ότι ο τύμβος του θρυλικού Βασιλιά Αρθούρου βρίσκεται στην πόλη Ποντστράνα Κροατίας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι κάτοικοι της πόλης.
Τη θεωρία ότι ο τύμβος του θρυλικού Βασιλιά Αρθούρου βρίσκεται στην πόλη Ποντστράνα Κροατίας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι κάτοικοι της πόλης. Ο στόχος έχει τη στήριξη του Τζον Μάθιους, διακεκριμένου Βρετανού ιστορικού, ο οποίος είναι ο πρώτος που προώθησε τη θεωρία ότι ο Βασιλιάς Αρθούρος ήταν Ρωμαίος πολεμιστής, ο Lucius Artorius Castus, και θάφτηκε στην Ποντστράνα.

Δίπλα στην κεντρική παράκτια οδό, κοντά στην τοπική εκκλησία, υπάρχει πινακίδα για τη ζωή του Ρωμαίου πολεμιστή. Η επιτύμβια πλάκα του Castus στο κοιμητήριο της Ποντστράνα αντικαταστάθηκε πρόσφατα από αντίγραφο.

Στην πόλη της Ποντστράνα πολλοί καλλιτέχνες προσελκύουν ήδη χιλιάδες τουρίστες για να παρακολουθήσουν παραστάσεις που βασίζονται στο θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου. Οι προσπάθειες αυτές των κατοίκων έχουν και την συμπαράσταση της πολιτείας καθώς το συμβούλιο τουρισμού της Ποντστράνα επικροτεί το γεγονός.

Ο αριθμός των τουριστών στην χώρα έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς πολλοί ταξιδεύουν στην Κροατία για να δουν από κοντά το αντίγραφο της φερόμενης επιτύμβιας πλάκας του Βασιλιά Αρθούρου. Το αυθεντικό απομακρύνθηκε για έλεγχο με τη μέθοδο του άνθρακα.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του συμβουλίου τουρισμού Μαρίν Καστελάνσιτς αναπτύσσει διαφημιστική εκστρατεία βάσει της θεωρίας του Μάθιους. Το συμβούλιο είναι αποφασισμένο να εκμεταλλευτεί το θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου. Έχει δημιουργηθεί και διαφήμιση σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό που αναφέρει «Ελάτε στην Ποντστράνα, ο Βασιλιάς Αρθούρος σας περιμένει εδώ!»

Δημήτρης Τσάκωνας