Skip to main content

Ο τυφώνας «Σαμπίνε» παραλύει τη Γερμανία

Με ισχυρότατους ανέμους που τρέχουν με έως και 177 χλμ/ ώρα και που συνοδεύονται από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έφτασε στη χώρα ο τυφώνας.

Ο τυφώνας «Σαμπίνε», που φέρει την ονομασία «Κιάρα» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ο οποίος χτύπησε ήδη τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία πλήττει από χθες το μεσημέρι τη Γερμανία. Κινούμενοι από το βορρά προς το νότο οι ισχυρότατοι άνεμοι που συνοδεύονται κατά διαστήματα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έφτασαν το πρωί της Δευτέρας στη νότια Γερμανία όπου, σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ισχύει πλέον το δεύτερο ανώτατο επίπεδο συναγερμού για ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε ορισμένες περιοχές της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Βαυαρίας μάλιστα οι τοπικές αρχές έχουν σημάνει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Στη Βαυαρία περίπου 50.000 νοικοκυριά έμειναν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Χάος στις συγκοινωνίες

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ακυρώσει όλα τα υπεραστικά δρομολόγια από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και τις 10 το πρωί της Δευτέρας. Η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού μεγάλα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου είναι μπλοκαρισμένα από ξεριζωμένα δέντρα και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πολλές ώρες, ενδεχομένως και μέρες για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου και την εκτέλεση όλων των προγραμματισμένων δρομολογίων.

Κλειστά παραμένουν από χθες και μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου. Πολλοί αυτοκινητόδρομοι είναι επίσης μπλοκαρισμένοι από δέντρα και άλλα αντικείμενα, τα οποία παρέσυρε ο «Σαμπίνε».

Εκατοντάδες είναι και οι ακυρώσεις πτήσεων, κυρίως στα μεγάλα αεροδρόμια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο Ντίσελντορφ και την Κολωνία. Η απόφαση της αεροπορικής Eurowings να κρατήσει καθηλωμένα στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη της κατά τη διάρκεια του τυφώνα οδήγησε σε πάνω από 150 ακυρώσεις στα δυο εν λόγω αεροδρόμια. Τουλάχιστον 35 ακυρώσεις πτήσεων μετρούσε το πρωί της Δευτέρας και το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης ενώ στο Μόναχο ακυρώθηκαν 420 από τις συνολικά πάνω από 1.000 προγραμματισμένες πτήσεις. Σχετικά ομαλή, αντιθέτως, η κατάσταση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, στη Φρανκφούρτη. Χθες Κυριακή πολλές εταιρίες είχαν ακυρώσει προληπτικά 190 απογειώσεις και προσγειώσεις, σήμερα Δευτέρα όμως τα περισσότερα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά.

Πολλοί τραυματισμοί, μικρές υλικές ζημιές

Σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως, σε μεγάλα τμήματα της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, της Βαυαρίας και της Έσσης τα σχολεία θα μείνουν σήμερα κλειστά.

Σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν αρκετοί τραυματισμοί. Στο Ζααρμπρύκεν δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν έπεσε πάνω τους δέντρο. Ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πάντως οι φόβοι και εκτιμήσεις που είχαν εκφραστεί στο προοίμιο για τεράστιες υλικές ζημιές δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

Κώστας Συμεωνίδης (Spiegel, Bild.de)

Πηγή: Deutsche Welle