Skip to main content

Ο Τρισέ στηρίζει τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, υπογράμμισε πως υποστηρίζει τα σχέδια της Ευρωζώνης για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει προβλήματα, τονίζοντας όμως ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρη
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ, υποστήριξε τα σχέδια της ευρωζώνης για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει προβλήματα, τονίζοντας όμως ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρηθεί

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν χθες, Πέμπτη, να δημιουργήσουν ένα κοινό δίχτυ οικονομικής ασφαλείας με το ΔΝΤ για να βοηθήσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα.

Ο Τρισέ και άλλοι κορυφαίοι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ είχε εκφράσει ισχυρές προειδοποιήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πορεία προς την λήψη της απόφασης, αλλά σήμερα υποστήριξε την απόφαση.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίσιμες αποφάσεις, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναγνωρίσουμε ότι μια ευημερούσα Ένωση απαιτεί αποφασιστική δράση από όλους», τόνισε.

«Χαίρομαι, συνεπώς, που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ μπόρεσαν να επεξεργαστούν μια λύση, εφαρμόζοντας προηγούμενη δήλωσή τους, να αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Εκτός από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Τρισέ, όσον αφορά τους κινδύνους της ανάμιξης του ΔΝΤ, ο Λορέντζο Μπίνι Σκάγκι, άλλο ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, εξέφρασε αυτή την εβδομάδα ανησυχίες, ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιδιώξει να επηρεάσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο Τρισέ απέκλεισε πάντως την ιδέα μιας πολιτικής ανάμιξης στις υποθέσεις της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Δεν επιτρέπει σε καμία κυβέρνηση, θεσμό ή ομάδα πίεσης να επηρεάζει τις αποφάσεις για την νομισματική της πολιτική», σημείωσε.

Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ να εργαστούν σκληρά για τη μείωση των ελλειμμάτων και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών τους.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίσιμες αποφάσεις, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναγνωρίσουμε ότι μια ευημερούσα Ένωση απαιτεί αποφασιστική δράση από όλους», είπε, προσθέτοντας ότι τα υψηλά χρέη δημιουργούν πιθανές συγκρούσεις μεταξύ της φορολογικής και νομισματικής πολιτικής.