Skip to main content

Ο τρίτος τόμος του βιβλίου του Μανόλη Ξεξάκη «Το θέατρο της Οικουμένης»

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7, την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 7:00 το απόγευμα.

Οι Εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν τον τρίτο τόμο του βιβλίου του Μανόλη Ξεξάκη «Το θέατρο της Οικουμένης», που έχει τον τίτλο Ουρανοδύτης.

Με τον τόμο αυτό ολοκληρώνεται ένα μυθιστόρημα που ανιχνεύει σχέσεις πάθους απαγορευμένες από θεούς κι ανθρώπους, στιγμές της Ιστορίας που καταρρακώνουν κάθε είδους ανθρωπισμό, αντιφάσεις στον έρωτα, στην κατασκοπεία και στην ιδέα-ψυχή.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7, την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 7:00 το απόγευμα, θα μιλήσουν:

- Ο Ιωάννης Αντωνίου, καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
- Ο Μανόλης Ξεξάκης, συγγραφέας του βιβλίου,
- Ο Σάββας Καλεντερίδης, γεωπολιτικός αναλυτής – συγγραφέας - εκδότης, θα συμμετάσχει με βίντεο.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, ο οποίος θα εισηγηθεί και το θέμα της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το Θέατρο της Οικουμένης είναι ένα μυθιστόρημα που ανιχνεύει αντιφάσεις στον έρωτα, την κυριακάτικη στολή μας, που όμως υπονομεύεται από την προδοσία για την οποία ευθύνονται τα ένστικτα, στην κατασκοπεία, που είναι αναγκαία για τη συνέχεια των κοινωνιών μας αλλά και παραβαίνει τους νόμους τους, και στην ιδέα «ψυχή», που δημιουργεί προσδοκίες για αιώνιο μέλλον αλλά και είναι κατασκευή του εγκεφάλου μας.
Με τον τρίτο τόμο ολοκληρώνεται η ιστορία της ζωής του Βασίλη Ευαγγελίδη και των προσώπων που εμπλέκονται στην αφήγηση, καθώς και τα ταξίδια στο Άγιον Όρος, στο Ρέθυμνο, στην Κοζάνη, στη Βιέννη, στην Πράγα, στο Μιλάνο και στη Βενετία. Τα ταξίδια αυτά είναι πρόσχημα για να ενσωματωθούν στην αφήγηση μεγάλες στιγμές των επιστημών, των τεχνών, της ιστορίας του ελληνικού έθνους και της «σκέψης» των προγόνων μας.
Εκτός από τη συναρπαστική πλοκή, που θα ανταμείψει τον υπομονετικό αναγνώστη, αναλύονται στο βιβλίο:
- Η ελληνική ταυτότητα όπως την αποτύπωσε πριν από 225 χρόνια ο Ρήγας Φεραίος στη «Χάρτα» του.
- Οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη: «Ποια ψυχή να φεύγει και μυρίζει / τόσο δυνατά ο αέρας και άλλο δεν αντέχω».
- Τα αποσπάσματα του Ηράκλειτου: «Όταν πεθάνουν οι άνθρωποι, τους περιμένουν πράγματα που δεν ελπίζουν κι ούτε μπορούν να φανταστούν» και «Οι ψυχές μυρίζουν όσο βρίσκονται στον Άδη».
- Τα μαθηματικά παράδοξα, αλλά κι ερωτήματα όπως το «γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί τέλειος χάρτης της Γης».
- Ο αγώνας για τα σύνορά μας, το άλυτο Κυπριακό, η εμπλοκή του διπλωμάτη ποιητή Γιώργου Σεφέρη στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959, κι η ανιστόρητη διεκδίκηση των βραχονησίδων του Αιγαίου από τους Τούρκους.
- Η συναρπαστική αφήγηση ενός παππού που έχασε τον γιο του στο Μέτωπο της Αλβανίας το 1940, η θηριωδία και τα αποτελέσματα από όλες τις πλευρές του Εμφυλίου, κι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 που κινηματογράφησε η Λένι Ρίφενσταλ.
- Η αναφορά στο έγγραφο 151 της 25ης Φεβρουαρίου του 1822 που γνωστοποιεί στον μινιστέριον του πολέμου, Νότη Μπότσαρη, την απαγόρευση σε όλη την ελληνική επικράτεια της πώλησης ανθρώπων και των δύο γενών και παντός έθνους. Όσοι ήταν δούλοι γίνονταν ελεύθεροι κι ακαταζήτητοι από τους δεσπότες τους. Το έγγραφο αυτό με το οποίο καταργήσαμε ‒πρώτοι από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας‒ τη δουλεία, βρίσκεται στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας στη Βουλή, και κατατάσσει την Ελλάδα στα ευγενικά έθνη.
Το κλειδί της ειρωνείας στο βιβλίο, είναι ο Αμερικανός καθηγητής της Ψυχιατρικής, φαντασιακό μείγμα από τον Νόαμ Τσόμσκι, που είπε ότι μαθαίνουμε περισσότερα για τον άνθρωπο από τη Λογοτεχνία παρά από την επιστήμη, τον Φίλιπ Ροθ για την τόλμη του να μεταφέρει στη λογοτεχνία ειδικά θέματα και τον Ίρβιν Γιάλομ, που έβαλε τον Επίκουρο στο πραγματικό του ύψος. Ο Γιάλομ έγραψε ότι «…ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσουμε τη ζωή, να νιώσουμε συμπόνια για τους άλλους, να αγαπήσουμε οτιδήποτε πολύ βαθιά, είναι να έχουμε επίγνωση ότι οι εμπειρίες αυτές είναι προορισμένες να χαθούν».

Λίγα λόγια για τoν συγγραφέα

Ο Μανόλης Ξεξάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ, δίδαξε μαθηματικά και δημοσιογραφία, εργάστηκε στη διεύθυνση προγράμματος της κρατικής ραδιοφωνίας, στη διαφήμιση, κι έγραψε βιβλία ποίησης και πεζογραφίας.