Skip to main content

«Ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές»

Το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Eldorado στα ελληνικά ορυχεία και η συνέντευξη Δραγασάκη για τα αίτια και την αντιμετώπιση της κρίσης

Πλήθος δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου αναφέρονται στην ανακοίνωση της Eldorado για πάγωμα των επενδύσεων στην Ελλάδα. Για την απόφασή της, η καναδική εταιρία επικαλείται υπερβολικές καθυστερήσεις στην χορήγηση απαραίτητων αδειών από τις ελληνικές αρχές.

Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Κινδυνεύουν τα χρυσά όνειρα της Ελλάδας» (Spiegel Online), «Ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές» (Handelsblatt), «Στοπ στις επενδύσεις στα ελληνικά ορυχεία χρυσού» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), «Απειλούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων» (Wirtschaftswoche).
Το Spiegel παρατηρεί σε διαδικτυακό δημοσίευμα: «Η ανακοίνωση των Καναδών συνιστά πλήγμα στις ελληνικές φιλοδοξίες για έναν σημαντικό ρόλο της χώρας στην παγκόσμια αγορά χρυσού. Αρχικός στόχος ήταν η Eldorado να βοηθήσει την Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει την εξόρυξη χρυσού. Με περίπου 12 τόνους το χρόνο, η χώρα θα ανήκε στους κορυφαίους παραγωγούς στην Ευρώπη. Περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ωστόσο προειδοποιήσει για το αμφιλεγόμενο εγχείρημα. (…) Υπό την πίεση αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων υπέρ της Eldorado, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της και χορήγησε ορισμένες κατασκευαστικές άδειες. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο έθεσε και πάλι εμπόδια».

Από την πλευρά της η Handelsblatt σημειώνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Για τους ενδοκυβερνητικούς αντιπάλους του φιλόδοξου εγχειρήματος, η απόφαση της Eldorado αποτελεί θρίαμβο. Για εν δυνάμει επενδυτές ωστόσο η απόφαση δρα αποτρεπτικά. Δεν αποκλείεται σύντομα να ακολουθήσει η επόμενη αποκαρδιωτική είδηση. Αυτή τη φορά για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου κοινοπραξία υπό την ελληνική Lamda Development προτίθεται να επενδύσει 8 δις, την μεγαλύτερη επένδυση στην νεότερη ελληνική ιστορία. Και αυτή την επένδυση πολέμησε ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τότε που κυβερνά, οι επενδυτές στο Ελληνικό βρίσκουν μπροστά τους ολοένα και περισσότερα νέα εμπόδια. Σε περίπτωση που η Αθήνα οδηγήσει σε αδιέξοδο και αυτή την επένδυση θα ήταν ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδυτών».

Δραγασάκης: «Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας»

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην Süddeutsche Zeitung ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, δηλώνει ότι παρά τις προόδους στην μεταρρύθμιση του δημοσίου «υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας». Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κρίσης ο αντιπρόεδρος τονίζει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Θα χρειαστεί ωστόσο πολύς χρόνος έως ότου δοθεί λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα». Στο ερώτημα αν θεωρεί ακόμα λάθος την επιβολή πολιτικής λιτότητας ο Γ. Δραγασάκης απαντά: «Ήταν απαραίτητο να υποβληθεί η Ελλάδα σε μια τέτοια δοκιμασία, να της ζητηθούν τόσες θυσίες; Το ερώτημα θα μας απασχολεί για πολύ ακόμα. Πιστεύω ότι υπήρχαν άλλες δυνατότητες. Δεν θα αποφεύγαμε τη λιτότητα. Θα μπορούσε ωστόσο να αποτραπεί μια τόσο βαθιά ύφεση μετά το ξέσπασμα της κρίσης».

Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα ο Γ. Δραγασάκης έκανε λόγο για εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες: «Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για την ευρωζώνη. Η χώρα κυβερνιόνταν από κόμματα που δρούσαν σαν καρτέλ εξουσίας. Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη δεν ήταν εξοπλισμένη με τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιων διαστάσεων. Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο». Τέλος ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας: «Σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο και η οικονομία δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται κάθε χρόνο, χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό, βάσει του οποίου η αποπληρωμή του χρέους να συνδέεται με την ανάπτυξη».

Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle