Skip to main content

Ο Βερναρδάκης βλέπει «συντονισμένο σχέδιο φασιστικών συμμοριών»

Είναι ανησυχητικό φαινόμενο γιατί καταρχήν είναι ασύμμετρο, είναι συμμορίες εγκληματικών οργανώσεων που δρουν, είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Την ανάγκη να υπάρξει μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στις «φασιστικές εγκληματικές συμμορίες» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναφερόμενος στην επίθεση κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα, αλλά και στον θάνατο του 33χρονου στην Ομόνοια.

«Θα πρέπει να συλληφθούν, να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και θα πρέπει να γίνει είναι μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με φασιστικές εγκληματικές συμμορίες» δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «εδώ δεν έχουμε πλέον ούτε μεμονωμένα περιστατικά, ούτε κάποιους ακραίους κύκλους, οι οποίοι δρουν εν βρασμώ ψυχής, εδώ έχουμε ένα συντονισμένο σχέδιο, που βεβαίως πατάει και στο γεγονός ότι ιδεολογίες και στάσεις ζωής κατά κάποιον τρόπο εντάσσονται πια στην λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, όπως είναι η περίπτωση του Κωστόπουλου, αυτό το αποτρόπαιο θέαμα της περασμένης Παρασκευής». «Έχουμε δηλαδή δύο εκδοχές, τη συνειδητή δράση μιας εγκληματικής συμμορίας και έχουμε βεβαίως και τη στάση ζωής ορισμένων πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι όλα αυτά κατά κάποιον τρόπο είναι φυσιολογικά», πρόσθεσε ο κ. Βερναρδάκης.

Ο υπουργός επισήμανε ότι «πρέπει πρώτα να δράσουμε κατασταλτικά, δηλαδή οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να πληρώσουν βαρύ το τίμημα αυτής της δράσης», ενώ «η Αστυνομία θα πρέπει πια να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα κυκλώματα έχουν κεντρική καθοδήγηση, έχουν σχεδιασμό και άρα θα πρέπει να δράσει ανάλογα, να χτυπήσει το φαινόμενο εκεί που συντηρείται και αναπαράγεται». Επίσης, συμπλήρωσε, χρειάζεται «μία πολύ μεγάλη ιδεολογική και πολιτική συζήτηση στη χώρα, η οποία πια να βάλει το ζήτημα της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων στο επίκεντρο, όπως πρέπει να γίνει σε μια ευνομούμενη χώρα».

«Είναι ανησυχητικό φαινόμενο γιατί καταρχήν είναι ασύμμετρο, είναι συμμορίες εγκληματικών οργανώσεων που δρουν εκεί μάλιστα που η Χρυσή Αυγή έχει πυρήνες οργανωμένους και άρα και δημιουργεί και ομόκεντρους κύκλους βίας, επομένως αυτό πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βερναρδάκης εμφανίστηκε σίγουρος για την ψήφισή της από την ελληνική Βουλή. «Έτσι κι αλλιώς το 2019 είναι χρονιά εκλογών. Δεν θα εξαρτηθούν όμως από αυτό το ζήτημα. Η κυβέρνηση κινείται συντεταγμένα. Όταν θα είναι ώριμες οι συνθήκες -αυτές επιβάλλονται και ορίζονται κατά κάποιον τρόπο από το χρονοδιάγραμμα των Σκοπίων- τότε και εφόσον εκπληρωθούν αυτοί οι όροι θα πάμε στη Βουλή και είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί, όλα θα κινηθούν βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή» είπε.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα να μην εφαρμοστεί το ψηφισμένο μέτρο περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε πως «η κυβέρνηση έχει δηλώσει με όλους τους δυνατούς τρόπους ότι δεν θα προχωρήσει σε μείωση συντάξεων -για να είμαστε ακριβείς, όχι μείωση των συντάξεων, αλλά μείωση της προσωπικής διαφοράς που προέκυπτε στις συντάξεις μέχρι ενός ποσοστού- αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε αυτό το μέτρο».

«Ακριβώς επειδή θέλουμε να τηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε ένα προϊόν αξιοπιστίας το οποίο έχουμε δημιουργήσει με τους εταίρους μας, θέλουμε να το κάνουμε και σε συνεννόηση μαζί τους. Θα μπορούσαμε να το έχουμε ήδη εξαγγείλει, να έχουμε προχωρήσει στη νομοθετική του πρωτοβουλία κ.ο.κ. Θα το κάνουμε στην ώρα του, έτσι κι αλλιώς θα το κάνουμε, αλλά θα το κάνουμε στην ώρα του με ψυχραιμία και θέλοντας να διαμορφώσουμε συνθήκες επικοινωνίας και με τους εταίρους μας, οι οποίοι άλλωστε οι περισσότεροι, το μεγαλύτερο μέρος και των συνομιλητών μας το καταλαβαίνουν και το έχουν ήδη αποδεχθεί» σημείωσε για να προσθέσει πως «έτσι κι αλλιώς μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού αυτή η ιστορία θα έχει κλείσει και τυπικά».