Skip to main content

Ο Βωμός της Περγάμου και η πολυδάπανη ανακαίνιση

Στις 17 Νοεμβρίου ανοίγει τμήμα του Μουσείου της Περγάμου με μια προσωρινή έκθεση όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον περίφημο Βωμό της Περγάμου.

Ο Βωμός της Περγάμου θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως το όγδοο θαύμα του κόσμου. Κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες πηγαίνουν στο αποκαλούμενο νησί των μουσείων στο Βερολίνο για να απολαύσουν το αριστούργημα των ελληνιστικών χρόνων.

Εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια ο Βωμός της Περγάμου, διαστάσεων 30x30 μέτρων, είχε εξαφανιστεί πίσω από ένα προστατευτικό προπέτασμα. Για πρώτη φορά από το 1930, χρονιά που κατασκευάστηκε το πιο δημοφιλές μουσείο της Γερμανίας, γίνονται θεμελιώδεις εργασίες ανακαίνισης. Οι εργασίες από όταν ξεκίνησαν βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εξαιτίας του υψηλού κόστους. Εκτός αυτού οι εργασίες διαρκούν πολύ περισσότερο από ό,τι είχε σχεδιαστεί.

Ο εντυπωσιακός Βωμός της Περγάμου βρίσκεται «φυλακισμένος» πίσω από σκαλωσιές. Οι σιδεριές φθάνουν μέχρι την οροφή και κρατούν το βάρος από το βαρύ φορτίο με στόχο οι ειδικοί να προχωρήσουν με ασφάλεια στην αλλαγή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Στόχος να διατηρηθούν τα στοιχεία που ανέδειξαν το χαρακτήρα του μουσείου

«Το επαναστατικό στο Μουσείο της Περγάμου ήταν ότι ο επισκέπτης μπορούσε να δει από κοντά την αυθεντική αρχιτεκτονική και να την απολαύσει με φυσικό φως» λέει ο επικεφαλής των εργασιών Φρανκ Ρέγκερ. «Αυτά τα στοιχεία έκαναν διάσημο το μουσείο σε όλο τον κόσμο και αυτά τα στοιχεία θέλουμε να κρατήσουμε» συμπληρώνει.

Για το λόγο αυτό 2.500 τ.μ φωτιστικών εγκαταστάσεων στην οροφή και 5.300 τ.μ. γυάλινων οροφών θα πρέπει να ανανεωθούν. Η αίθουσα με τα ελληνιστικά εκθέματα είναι σχεδόν πανέτοιμη και οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Οι εργασίες είναι πραγματικά δύσκολες και εξαιρετικά απαιτητικές. Για λόγους ασφαλείας οι υπεύθυνοι αποφάσισαν πολλά από τα ογκώδη εκθέματα να μην τα αποσυναρμολογήσουν. Παραμένουν κατά τη διάρκεια των εργασιών στους χώρους του μουσείου και βρίσκονται υπό διαρκή επιτήρηση. «Εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς» χαρακτηρίζει τα έργα ο Χέρμαν Πάρτσιγκερ, πρόεδρος του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η νέα προσωρινή έκθεση θα δώσει ώθηση

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών φθάσαμε 34 φορές το ανώτατο όριο επιτρεπόμενων δονήσεων» δηλώνει η Άστριντ Μάρλοου, υπεύθυνη του πρόζεκτ και συμπληρώνει πως άξιζε τον κόπο να γίνουν όλα με τόση μεγάλη ακρίβεια, μιας και κανένα από τα πολύτιμα εκθέματα δεν έπαθε κάτι.

Οι εργασίες για την ανακαίνιση σημαντικών τμημάτων του μουσείου είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το 2016, ωστόσο σύμφωνα με νεώτερες ανακοινώσεις το μουσείο θα είναι έτοιμο το 2023.

Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν όμως άμεσες  συνέπειες και στον αριθμό των επισκεπτών στο νησί των μουσείων, το σύμπλεγμα πέντε μουσείων στην καρδιά του Βερολίνου. Ο αριθμός τους από το 2012 έχει μειωθεί στο μισό. Η νέα τώρα προσωρινή έκθεση με τον τίτλο «Μουσείο της Περγάμου. Το πανόραμα» αναμένεται να δώσει νέα ώθηση.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle