Skip to main content

Ο Ζάκερμπεργκ καταθέτει στο Κογκρέσο για την Cambridge Analytica

Εξαιτίας του εύρους του σκανδάλου ο Ζάκερμπεργκ αποφάσισε να παρουσιαστεί ο ίδιος ενώπιον των κοινοβουλευτικών στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα απαντήσει την Τρίτη και την Τετάρτη σε ερωτήσεις των Αμερικανών κοινοβουλευτικών για πρώτη φορά μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη ότι τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica.

Εξαιτίας του εύρους του σκανδάλου ο Ζάκερμπεργκ αποφάσισε να παρουσιαστεί ο ίδιος ενώπιον των κοινοβουλευτικών στην Ουάσινγκτον και να καταθέσει σε μια σειρά πολυαναμενόμενων ακροάσεων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αφού ζήτησε συγγνώμη και προχώρησε σε δεσμεύσεις, ο νεαρός δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε την Παρασκευή μέτρα για την καταπολέμηση της πολιτικής χειραγώγησης μέσω του Facebook, σε μια ακόμη προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές που έχει υποστεί ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

«Είμαστε αποφασισμένοι να τα εφαρμόσουμε όλα εγκαίρως για τους κρίσιμους μήνες πριν τις (ενδιάμεσες) εκλογές του 2018» στις ΗΠΑ, τόνισε ο Ζάκερμπεργκ.

Γερουσιαστές και βουλευτές θα τον ρωτήσουν κυρίως πώς τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατέληξαν στη βρετανική εταιρεία, τις υπηρεσίες της οποίας είχε μισθώσει το 2016 η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

Επίσης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει ο ιστότοπος κατά της απόπειρας πολιτικής χειραγώγησης αλλά και για την τεράστια επιχείρηση επηρεασμού της προεκλογικής εκστρατείας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, για την οποία η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορεί τη Ρωσία.

Τις καταθέσεις του Ζάκερμπεργκ θα παρακολουθήσουν και οι Ευρωπαίοι, καθώς το Facebook είναι αντιμέτωπο με πολλές έρευνες και καταγγελίες και στην Ευρώπη. Ο Ζάκερμπεργκ έχει κληθεί να δώσει επισήμως εξηγήσεις στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, όμως δεν έχει απαντήσει.