Skip to main content

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πρόεδρος του Γιούρογκρουπ μέχρι το 2012

Γιουνκέρ, στο παρελθόν έχει έλθει σε σύγκρουση με την ισχυρή οικονομική δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία, για τους νόμους της μυστικότητας που διέπουν το τραπεζικό σύστημα του Λουξεμβούργου.
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ εξέλεξαν αργά απόψε τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πρόεδρο των άτυπων συνόδων τους για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Ο διορισμός αυτός εδραιώνει τον Γιουνκέρ ως έναν από τους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή. Επίσης αναμένεται να ενισχύσει τη σταθερότητα των κλυδωνιζόμενων οικονομικών αγορών από το κύμα της παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης.

Ο 54χρονος Γιουνκέρ, προεδρεύει των συναντήσεων του Γιούρογκρουπ από τον Ιανουάριο του 2005. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του γκρουπ θα έπρεπε να παραιτηθεί μετά από δύο συνεχόμενες διετείς θητείες, την 1 Ιανουαρίου του 2009, αλλά οι υπουργοί συμφώνησαν να επιμηκύνουν τη θητεία του για να υπάρξει σταθερότητα από την οικονομική κρίση.

Ο Γιουνκέρ, στο παρελθόν έχει έλθει σε σύγκρουση με την ισχυρή οικονομική δύναμη της ΕΕ τη Γερμανία για τους νόμους της μυστικότητας που διέπουν το τραπεζικό σύστημα του Λουξεμβούργου. Ωστόσο θεωρείται ο αδιαφιλονίκητος ειδικός επί δημοσιονομικών θεμάτων και ο εγγυητής της οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας σε εποχές με προβλήματα.

Το Γιούρογκρουπ συναντάται άτυπα μια φορά το μήνα την παραμονή της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 27 της ΕΕ. Σκοπός του γκρουπ είναι «να συζητά θέματα που συνδέονται με συγκεκριμένες ευθύνες που μοιράζονται όλοι και αφορούν το κοινό νόμισμα».


Πηγή:ΑΠΕ