Skip to main content

Ο Ζελένσκι επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου

Με τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής το κόμμα του πρόεδρου Βλ. Ζελένσκι κατάφερε να διασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στη βουλή.

Μετά την επικράτησή του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επανέλαβε τον πρωταρχικό του στόχο που είναι ο τερματισμός του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι.

Στις προτεραιότητες του ουρανού προέδρου περιλαμβάνονται η επιστροφή των ουκρανών αιχμαλώτων από τη Ρωσία, καθώς και η καταπολέμηση της διαφθοράς στην χώρα.

Το κόμμα του Ζελένσκι Sluha Narodu («Υπηρέτης του λαού») διασφάλισε ευρεία πλειοψηφία στη νέα βουλή, χρειάζεται ωστόσο κυβερνητικό εταίρο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η φιλορωσική αντιπολιτευόμενη πλατφόρμα και στην τρίτη το κόμμα Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Κυβερνητική συμμαχία με το κόμμα «Ψήφος»;

Ήδη χθες το βράδυ ο πρώην ηθοποιός και νυν πρόεδρος της χώρας εξεδήλωσε την πρόθεσή του για διαπραγματεύσεις με το εθνικό-φιλελεύθερο κόμμα Holos («Ψήφος») του ροκ τραγουδιστή Σβγιατοσλάβ Βακάρτσουκ. Στο νέο κόμμα συμμετέχουν πολλά μέλη της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων και γνωστοί αντίπαλοι της διαφθοράς στη χώρα. Το ποσοστό του Holos αναμένεται να ξεπεράσει το 6%.

Πρόθυμο για μετεκλογική συνεργασία εφανίζεται και το Κόμμα της Πατρίδας της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Πολλές φορές στο παρελθόν ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε καταστήσει ωστόσο σαφές ότι επιδιώκει συνεργασία με νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Ο επόμενος πρωθυπουργός πρέπει εκτός από ειδικός στην οικονομία να μην έχει εμπλακεί με το «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα», τονίζει ο πρόεδρος Ζελένσκι χωρίς ωστόσο να αναφέρει ονόματα.

Ο πρώην ηθοποιός Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Απρίλιο με κεντρικό πολιτικό σύνθημα τη μάχη κατά της διαφθοράς. Ο φιλοευρωπαίος 41χρονος πολιτικός κατάφερε να εξασφαλίσει τις ψήφους των Ουκρανών, τους οποίους έχει κουράσει ο νεποτισμός και οι κακές συνθήκες διαβίωσης σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική ο κωμικός Ζελένσκι είχε γίνει γνωστός στην Ουκρανία με μια τηλεοπτική σειρά όπου υποδυόταν τον πρόεδρο της χώρας.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, Reuters, afp)

Πηγή: Deutsche Welle