Skip to main content

Ο Ζέρβας καθαρίζει τον... παρατημένο Κελλάριο όρμο

Η μοναδική φυσική πλαζ της Θεσσαλονίκης και η ανάπλαση που δεν έγινε ποτέ. Προτεραιότητα στο πρόγραμμα Ζέρβα η αξιοποίησή του

Στον «εγκαταλειμμένο» Κελλάριο όρμο στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας το ερχόμενο Σάββατο ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς ο συνδυασμός του «Ναι στη Θεσσαλονίκη» διοργανώνει εθελοντική δράση καθαρισμού μιας περιοχής μοναδικού κάλλους της πόλης, που δυστυχώς κατάντησε γι' ακόμη μια φορά σκουπιδότοπος.

Εκ νέου, διότι στο παρελθόν ο Κελλάριος όρμος έτυχε της προσοχής της δημοτικής αρχής. Μόνο που και τότε αντιδήμαρχος (Πρασίνου) ήταν ο κ. Ζέρβας.

Σε εκείνη τη θητεία είχε γίνει μια μίνι ανάπλαση, ένας ευπρεπισμός θα ήταν ίσως ο πιο δόκιμος όρος. Ο χώρος που είναι προνομιακός, καθώς είναι το κομμάτι της παραλιακής ζώνης ανάμεσα στην περιοχή ανατολικά του Μεγάρου Μουσικής (στο ύψος της Καθηγητή Ρωσσίδη – ταβέρνα «Νησάκι») και στα όρια των δήμων Θεσσαλονίκης – Καλαμαριάς (περίπου στο «Παλατάκι»), είχε τότε καθαριστεί, είχαν φυτευτεί δένδρα, είχαν τοποθετηθεί παγκάκια, είχαν απομακρυνθεί πεταμένα εργαλεία ψαράδων και είχαν απομακρυνθεί πολλά μπάζα, με αποτέλεσμα να είναι όχι μόνο επισκέψιμος, αλλά σταδιακά να καθίσταται πόλος έλξης.

Όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, «τότε μετά την πρώτη αυτή παρέμβαση σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε μια πλαζ στην περιοχή. Να κάνουμε μια ολοκληρωμένη ανάπλαση, αξιοποιώντας τη φυσική αμμουδιά που διαθέτει αυτός ο μικρός κολπίσκος, ο οποίος έχει και ιστορικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη, αφού αποτέλεσε το παλιό βυζαντινό λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Κελλάριον). Εξάλλου, εκεί δίπλα χωροθετήθηκε και η αδειοδοτημένη μαρίνα, που σκοπεύει να λειτουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, μετά εκείνη την παρέμβαση ευπρεπισμού σταδιακά ο χώρος επέστρεψε στην προηγούμενη κατάσταση. Ένα τυφλό σημείο του παραλιακού μετώπου, γεμάτο σκουπίδια και μπάζα. Ένας προνομιακός χώρος, που κατάντησε, επειδή παρατήθηκε, αποκρουστικός».

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι στο πρόγραμμα της παράταξής του η αξιοποίηση του Κελλάριου όρμου έχει πρώτη προτεραιότητα, διότι μπορεί να αποτελέσει μια «νησίδα» αναψυχής για όλους τους πολίτες, μια νέα πλαζ.

Η τελευταία δράση καθαρισμού της περιοχής έγινε πέρσι τον Ιούνιο, με τη συμμετοχή εθελοντών και εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου απομακρύνθηκαν χόρτα, φύκια, σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν σε δυο μεγάλα φορτηγά.

Ο Κελλάριος όρμος είναι η μόνη φυσική ακτή που διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Έχει κηρυχθεί από το 1989 ενάλιος αρχαιολογικός χώρος και είναι από τους χώρους που θα μπορούσαν να προσελκύσουν πολίτες, λόγω του φυσικού κάλλους και της προνομιακής θέσης στην οποία βρίσκεται. Η ιστορική του αξία είναι πολύ μεγάλη, αρκεί κάποιος να ανατρέξει στις πηγές.

Άλλωστε, στη δεκαετία του 1960 ήταν ένας χώρος που έσφυζε από ζωή, με ρεμπέτικα μαγαζιά, με θερινό κινηματογράφο...

Γειτνιάζει μάλιστα με την πλαζ του δήμου Καλαμαριάς, στο Καραμπουρνάκι, όπου οι επεμβάσεις έχουν πιάσει τόπο και αποτελεί πλέον έναν οργανωμένο χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Όμως κάτι το ιδιοκτησιακό, κάτι τα αυθαίρετα, κάτι η συνήθεια να μετατρέπεται σε υπαίθρια χωματερή, κάτι οι κατεστραμμένες υποδομές, κάτι η καθυστέρηση στην υλοποίηση μιας σοβαρής ανάπλασης, η έλλειψη επαρκούς προσοχής δηλαδή, τον έχουν «παραμορφώσει» σε βαθμό που ο κόσμος αντί να τον επισκέπτεται τον αποφεύγει. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες...