Skip to main content

Ο Ζέρβας και οι Ιζνογκούντ (Isnogood) στο Χαλιφάτο της Συμπρωτεύουσας

Άρθρο του Αθανάσιου Παναναστασίου για τη διοίκηση Ζέρβα και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Του Αθανάσιου Παπαναστασίου*

Η πολιτική φιέστα με τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη δημοτικό σύμβουλο για τους εμβολιασμούς στον Άγιο Παντελεήμονα κορυφώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22 και 23 Μαρτίου 2021. Στο πρώτο δηλαδή Δημοτικό Συμβούλιο που οι σύμβουλοι αυτοί παραστάθηκαν με την ιδιότητα των ανεξάρτητων συμβούλων.

Και ενώ στα δελτία τύπου τους και στις συνεντεύξεις τύπου τους δήλωναν περίτρανα ότι θα ψηφίζουν οτιδήποτε είναι καλό για τη πόλη μας, στο δημοτικό συμβούλιο καταψήφισαν σχεδόν τα πάντα!

Ο πρώην πρόεδρος καταψήφισε ακόμα και θέματα που αν ήταν πρόεδρος θα υπερψήφιζε και που ψήφισαν άλλα μέλη της αντιπολίτευσης! Διότι είναι άλλο το να διαφωνείς για μείζονα ζητήματα που έχουν και πολιτική διάσταση και άλλο να ψηφίζεις λευκό ή κατά σε συγκρότηση επιτροπών παραλαβής έργων!!! Η μικροπολιτική και η ίντριγκα σε όλο της το μεγαλείο!

Το ίδιο ισχύει και για την πρώην αντιδήμαρχο, η οποία καταψήφισε και αυτή σχεδόν τα πάντα! Ακόμα και θέματα της αντιδημαρχίας της που είχαν δρομολογηθεί επί δικής της θητείας!

Και έγινε θέμα που δεν ψηφίστηκε από 25 συμβούλους η μελέτη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Μητροπολιτικής. Και βγήκαν οι διάφοροι Ιζνογκούντ και πανηγύρισαν! Θα έπρεπε να λυπούμαστε ότι δεν βρήκε το δρόμο του μία πολιτική πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην καλύτερη διαδημοτική συνεργασία των μητροπολιτικών δήμων της Θεσσαλονίκης!

Και όλα αυτά με γενικολογίες και πολιτικούς ακροβατισμούς χωρίς ρεαλιστικές αυτοδιοικητικές αντιπροτάσεις!

Έτσι γίνεται η συνεργασία; Έτσι έπεισαν τους ψηφοφόρους τους ότι θα μάχονται για το καλό της πόλης; Ή όταν έφυγαν από την καρέκλα, φέρθηκαν σαν άλλοι μισθοφόροι, που νοιάζονται μόνο να χτυπήσουν τον Ζέρβα αδιαφορώντας για το καλό της πόλης; Έτσι θα πάμε μπροστά;

Δεν είναι ο Ζέρβας στον τοίχο, αλλά οι Ιζνογκούντ είναι σε απόγνωση που πιστεύουν ότι αυτά τα μικροπολιτικά παιχνίδια θα κάνουν τον δήμαρχο που τον επέλεξε σχεδόν το 70% την δεύτερη Κυριακή να κάνει πίσω στο έργο του για το καλό της πόλης.

Αυτά τα παιχνίδια γίνονται μόνο για λόγους μικροπολιτικής, αυτοπροβολής και πολιτικής εξέλιξης του καθενός.

ΥΓ1: Να θυμίσω ότι ο Ζέρβας έκανε επαφές με Ταχιάο, Νοτοπούλου, Βούγια και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και είναι ο μόνος Δήμαρχος από το πολεοδομικό συγκρότημα που προέβη τελικά σε προγραμματική σύγκλιση με άλλους τέσσερις (4!) υποψήφιους Δημάρχους, τον Αηδονόπουλο, τον Κυριζίδη, τον Λεκάκη και τον Μωυσίδη. Το αν οι παρατάξεις ήταν συνολικά 16 μάλλον δεν ήταν δική του ευθύνη, και κατά τα φαινόμενα μάλλον ακόμη θα ήταν στην …διαπραγμάτευση!

ΥΓ2: Να θυμίσω επίσης ότι ο Ταχιάος, έτερος αντίπαλός του, ενώ ανέλαβε την θέση του Προέδρου στην Αττικό Μετρό, έπειτα δεν εμφανίστηκε σε σχεδόν καμία συνεδρίαση και τελικά παραιτήθηκε. Άρα για ποια παράταξη μιλάμε όταν παραιτείται το πρόσωπο που την εκπροσώπησε ως αρχηγός ενώπιον των δημοτών;

ΥΓ3: * Ο Ιζνογκούντ (Isnogood) είναι γαλλική σειρά κόμικ που δημιουργήθηκε από τον σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί και τον σχεδιαστή Ζαν Ταμπαρί. Το όνομα της σειράς είναι λογοπαίγνιο στην αγγλική γλώσσα (η λέξη "Isnogood" είναι γαλλική προφορική έκδοση της φράσης «Heisnogood» και αναφέρεται στον κεντρικό χαρακτήρα της. Σε κάθε επεισόδιο της σειράς ο Ιζνογκούντ κάνει συνωμοσίες και ίντριγκες αλλά πάντα χάνει.

*Ο Αθανάσιος Παπαναστασίου είναι δικηγόρος