Skip to main content

Ζέρβας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ λόγω ενεργειακής κρίσης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προέβαλε το αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της ενεργειακής κρίσης.

Το διεκδικητικό πλαίσιο για μια σειρά ανοικτών ζητημάτων της αυτοδιοίκησης έθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σήμερα από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται στον Βόλο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προέβαλε το αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και οι πιέσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση. Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ενδεικτικά ότι από τα 2,5 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για τις συνολικές δαπάνες σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης τα περίπου 2,4 εκατ. ευρώ θα καλύψουν μόνον τις ανάγκες σε φυσικό αέριο. Ξεχωριστή αναφορά, εξάλλου, έκανε ο δήμαρχος στο ζήτημα των αναθεωρήσεων στο κόστος εκτέλεσης των δημοτικών έργων λόγω ανατιμήσεων. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως έκανε γνωστό, το πρόσθετο κόστος που προκύπτει είναι της τάξης του 30 – 40%.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Ζέρβας αξίωσε «μια απάντηση αύριο κιόλας» για το ζήτημα του τέλους ταφής απορριμμάτων, τονίζοντας ότι στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης η επιβολή του θα οδηγούσε σε πρόσθετα κόστη 5,5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ζέρβας υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα τελευταία τρία χρόνια μείωσε τα δημοτικά τέλη οριζόντια για όλους κατά 30%, ακριβώς για να υποστηρίξει μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικά περιβάλλον τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε, παράλληλα, επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με την υλοποίηση των χρηματοδοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως το «Αντώνης Τρίτσης», το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ καθώς και αλλαγή του μοντέλου της κινητικότητας, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των δήμων.

Από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε και το ζήτημα της ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε πόλεις και για τους τουρίστες, αλλά και για τους κατοίκους, με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους δημότες, με αξιοπρεπή ενοίκια και έσοδα για την τοπική κοινωνία».