Skip to main content

Ο Ζέρβας στο «κλειστό» πρόγευμα εργασίας με τον Άσμουσεν

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στους λίγους προσκεκλημένους της Άννας Διαμαντοπούλου για το working breakfast με τον Γεργκ Άσμουσεν.

Πρόγευμα εργασίας με προσκεκλημένο τον πρώην Γερμανό υπουργό και μέλος της ΕΚΤ, Γεργκ 'Ασμουσεν, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Άννας Διαμαντοπούλου.

Το «παρών» από τη Θεσσαλονίκη έδωσε το ιδρυτικό μέλος του Δικτύου και προσωπικός φίλος της κ. Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ στους περίπου 30 προσκεκλημένους ήταν οι δυο αντιπρόεδροι της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός, Νίκος Παππάς, οι κ.κ. Τσιόρδας, Ασημακοπούλου, Χριστοφιλοπούλου, Θεοχάρης, Μανιάτης, Γιαννίτσης κ.ά.

Εκτός των πολιτικών το παρόν έδωσαν και επιχειρηματίες, ενώ ο κ. 'Ασμουσεν μίλησε για τις τέσσερις μεγάλες πανευρωπαϊκές κρίσεις που εξελίσσονται παράλληλα και στις οποίες χρειάζονται απτές προτάσεις για να επιλυθούν:

1. Την προσφυγική κρίση.

2. Την κρίση του Brexit.

3. Την κρίση του Ευρώ.

4. Την πολιτική κρίση στην Ευρώπη.

Ως προς τους πρόσφυγες ο κ. Άσμουσεν υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων μέσα όμως στο πλαίσιο των δυτικών αξιών. Ενώ άσκησε κριτική στη στάση των χωρών της Αν. Ευρώπης που δεν ανέλαβαν να συνδράμουν στην ανάληψη μεριδίου από το βάρος της κρίσης.

Για το επικείμενο δημοψήφισμα, ο πρώην Υπουργός ανέφερε ότι κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα ανώτερα στρώματα είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αν όμως ρωτήσει κανείς έναν ταξιτζή, είπε ο κ. Άσμουσεν, τότε θα σου πει ότι πρέπει να φύγει η Αγγλία από την Ένωση!

Ως προς το θέμα της κρίσης του Ευρώ, ο Γ. Άσμουσεν τόνισε ότι το νόμισμα δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε το χρέος! Για τον κ. Άσμουσεν το πρόβλημα συνίσταται στον συνδυασμό του δημοσίου, του ιδιωτικού χρέους, των προβλημάτων των τραπεζών και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι η υπαρξιακή κρίση του Ευρώ τέλειωσε και το grexit δεν υφίσταται πλέον.

Ο κ. Άσμουσεν ήταν σαφής όταν ανέφερε ότι τα μείζονα θέματα που αφορούν την Ευρώπη θα δρομολογηθούν μετά τις εκλογές στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Για την πολιτική κρίση που ταλανίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπογράμμισε ότι η βασική αιτία είναι ο λαϊκισμός και αυτός συνιστά τη νέα διαχωριστική γραμμή και όχι πλέον οι παραδοσιακοί ιδεολογικοί διαχωρισμοί.

Εκτός από τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές κινήσεις του ο κ. Ζέρβας χτίζει και ένα πλαίσιο διεθνών και ευρωπαϊκών επαφών, που προφανώς θα του χρειαστούν στα μελλοντικά πολιτικά του βήματα. Εξάλλου, ο κ. Άσμουσεν δεν είναι τυχαίος. Για πολλούς θεωρείται ο επόμενος αρχηγός του SPD...