Skip to main content

Ο Ζήσης Ιωακείμοβιτς νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης

Η επιλογή του αντικαταστάτη του Τάσου Σπηλιόπουλου κλείδωσε. Ο πρώην διευθυντής της ΝΔ Θεσσαλονίκης με απόφαση Μητσοτάκη τώρα πρόεδρος του οργάνου.

Ο Ζήσης Ιωακείμοβιτς (δεξιά στη φωτογραφία) είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, που αντικαθιστά τον απερχόμενο Τάσο Σπηλιόπουλο. Η σχετική επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να βγει το μεσημέρι από τη ΝΔ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση.

Ο κ. Ιωακείμοβιτς είναι έμπειρο κομματικό στέλεχος και γνωρίζει πολύ καλά τη ΝΔ Θεσσαλονίκης, καθώς διατέλεσε διευθυντής της Διοικούσας επί προεδρίας Μηνά Σαμαντζίδη, Βίκυς Ευταξά και Αντώνη Γυφτόπουλου. Ορίστηκε διευθυντής του κόμματος στη Θεσσαλονίκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 28 Ιανουαρίου 2016, με το που ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος και αποχώρησε τον Μάρτιο του 2018, προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Σπηλιόπουλος ως πρόεδρος της Διοικούσας τον Νοέμβριο του 2018.

Γεννημένος το 1965, ο Ζήσης Ιωακείμοβιτς φοίτησε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1995 έως και σήμερα εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, έχοντας λάβει διάφορες θέσεις ευθύνης. Μέλος επί σειρά ετών της ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, καθώς και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που εξελέγη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο 14ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο κ. Ιωακείμοβιτς στήριξε για την αρχηγία του κόμματος στις εκλογές του 2016 τον Απόστολο Τζιτζικώστα και στο δεύτερο γύρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρείται ήπιων τόνων, συναινετικό πρόσωπο, με γνώση του κορυφαίου κομματικού οργάνου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τους δυο προέδρους των ΔΕΕΠ Α' Θεσσαλονίκης, Θόδωρο Μητράκα και Β' Θεσσαλονίκης, Θωμά Βράνο. Είναι κοντά στο περιβάλλον του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ παρέμεινε ενεργός στα "γαλάζια" κομματικά ακόμη κι όταν δεν κατείχε κάποια κομματική θέση.

Η αντικατάσταση του κ. Σπηλιόπουλου έγινε αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος, όπως είχε άλλωστε διαρρεύσει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή του κ. Ιωακείμοβιτς "κλείδωσε" στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής, προχτές Τετάρτη.

Υπήρξαν κι άλλοι υποψήφιοι που προτάθηκαν, όμως φαίνεται πως βάρυνε τόσο η εμπειρία του κ. Ιωακείμοβιτς, όσο και το χαμηλό και εργατικό προφίλ που έχει και ως ένα σημείο και η διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών. Προφανώς και η επιλογή φέρει τη σφραγίδα του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλου Μαρινάκη, με τον οποίο άλλωστε θα έχει άμεση συνεργασία ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ιωακείμοβιτς θα πέσει βέβαια στα βαθιά, καθώς ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μαρινάκης έχουν θέσει ήδη το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ με αυτόν ως πρόεδρο ο τοπικός κομματικός μηχανισμός θα οδηγηθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές και προφανώς τις αυτοδιοικητικές. Ως γνώστης της τοπικής "γαλάζιας" ανθρωπογεωγραφίας, ο κ. Ιωακείμοβιτς αναμένεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Μεταξύ των άλλων προτάσεων που όμως δεν προχώρησαν ήταν τόσο άλλο μέλος της νέας ΠΕ της ΝΔ, όσο και στέλεχος από τη δυτική Θεσσαλονίκη, νεότερης ηλικίας, με προοπτική, αλλά και κομματική εμπειρία (ΟΝΝΕΔ κτλ.).