Skip to main content

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής των 400 ευρώ σε ανέργους

Έως και τις 3 Μαΐου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιβεβαίωσουν ή να καταχώρισουν το IBAN για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ.

Ξεκίνησε την Πέμπτη η διαδικασία καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου. Δηλαδή, ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και τις 16 Απριλίου 2020 και παραμένουν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ) και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Περισσότεροι από 168.000 άνεργοι, σχεδόν το 1/3 του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Έως και τις 3 Μαΐου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιβεβαίωσουν ή να καταχώρισουν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24,5 μήνες και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia και να επιλέξουν το σύνδεσμο Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους. Με λίγα λόγια, η διαδρομή θα είναι: Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους.

Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνεται μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων που θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαΐου:

- Οι περίπου 90.000 δικαιούχοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ), θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ, μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ θα καταβληθούν, μετά τις 3 Μαΐου, στο ΙΒΑΝ που είναι ήδη καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ.

- Οι περίπου 78.000 δικαιούχοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους, μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Μόνο οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ. Η είσοδος στη φόρμα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης IBAN, όπως και σε όλες τις e-υπηρεσίες του Οργανισμού, που παρέχονται, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ.

Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-4 εργάσιμων ημερών, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του ΙΒΑΝ. Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.